Országos diáktárlat - rajzos siker

A XVI. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLÁS KÉPZŐMŰVÉSZETI DIÁKTÁRLATON az iskolánkból az alábbi diákok díjazásban részesültek:

Balák Csenge 12.A
Fosztó Péter 12.A
Goda Mirella 12.A
Győri Fruzsina 12.A
Hassan Jasmina 12.A
Koseczki Enikő 12.A
Kozma Zsombor 11.A
Zámbori Karolina 12.A

A diáktárlat célja: Bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget biztosítani minden alkotókedvű tehetséges középiskolás diák számára. Összegyűjteni és kiállítani azokat a legjobb festményeket és grafikákat, melyeket a neves, országos hírű művészekből álló zsűri arra érdemesnek talál. Az alkotások értékelése, a tárlat ünnepélyes megnyitása és a legjobb alkotások díjazása.

A 2021.11.09.-i kiállítás megnyitón és díjátadón Komiszár János festőművész, művészeti író méltatta az alkotásokat. A beszédéből következik részlet:

Erre a tárlatra az ország számos területéről sok diák igen sok jó alkotást hozott, melyek sokféle stílusban, sokféle technikával készültek, és sokféle mondanivalót tartalmaznak. Auguste Renoir szerint: „A műalkotásnak meg kell ragadnia a nézőt, a hatalmába kerítenie, magával sodornia. A művész szenvedélyét adja át, ez az az áram, amelyet sugároz, s amelyet arra használ, hogy a nézőt is belevonja a szenvedélyébe”.

Nagyon elgondolkoztató bölcsességet mondott Orhan Pamuk: „Csak másokat utánozva tehetünk szert saját személyiségre”. A képzőművészetben az utánzás a másolás. Másolásnak azt a gyakorlatot nevezzük, amikor a kezdő művészek, híres mesterek műveit próbálják lemásolni, és ezt gyakorlás céljából teszik. A másolás egy fontos alkotórész a festészetben, hiszen a tanuló ezáltal új technikákat ismerhet meg, és a gyakorlatban is el tudja sajátítani a festészet különböző szakmai fogásait és ábrázolási módszereit. A másolás minden korszakban természetes részét képezte a művészeti tanulmányoknak. Nagyon jól tudják és alkalmazzák ezt a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban Szőke Anita tanárnő irányításával. Diákjai dicséretesen szép és jól megoldott alkotásokkal leptek meg bennünket. Kiváló másolatokkal: pl. Győri Fruzsina /Picabia: Hárombohóc/, Goda Mirella /Utamaro: Két szépség bambusszal/, Koseczki Enikő /Vermeer: Leány gyöngy fülbevalóval/. Jó másolatokat készítettek még: Balák Csenge, Fosztó Péter, Hassan Jasmina és Zámbori Karolina.

Ennek a kiváló kis csapatnak, akik nem véletlenül érdemelték ki a zsűri csoportdíját, tagja még Kozma Zsombor. Mermaid c. akrilfilccel készített alkotásán a formák és a színek arra szólítják fel a nézőt, hogy alaposan szemügyre vegye a kép minden részletét. Ezáltal egy játék kezdődik az alkotó és befogadó között, így az alkotó egy valóságos érzelmi reakciót tud kiváltani, a néző nem tudja kikerülni a tényt, hogy maga állítson fel egy történést a kép hatására. A címadás segít ebben, mert lefordítva a mermaid sellőt jelent.

Szőke Anita tanárnő kapta a tárlat tanári díját.