Amerika Nap a ZIG-ben

2024. április 8-án hagyományteremtő szándékkal első ízben rendezte meg iskolánk az Amerikai Egyesült Államok budapesti Amerikai Nagykövetségének támogatásával az Amerika Napot.

Iskolánkban csaknem két évtizedes múltra tekint vissza az angol-magyar két tanítási nyelvű tagozat, melynek keretében a célnyelvi és civilizációs órákon szerzik meg diákjaink angol-amerikai ország- és kulturális ismereti tájékozottságukat. Mindemellett a többi tagozatainkon is valamennyi diák első vagy második idegen nyelvként tanulja az angol nyelvet. Ezért örültünk nagyon, amikor az Amerikai Nagykövetség sikeresnek ítélte meg a pályázatunkat, és lehetőségünk nyílt részt venni a változatos programjaikon.

Iskolánkban öt helyszínen részben egymással párhuzamosan, részben egymást kiegészítve valósultak meg a különböző programok, melyeken több mint 230 diákunk vett részt. A két tanítási nyelvű tagozat diákjai a színházteremben meghallgathattak két előadást:

Elsőként Dr. Simon Zoltán igazgató úr, az Amerikai Kuckó Debrecen, Education USA tanulmányi tanácsadója tartott nagyon szakszerű és élvezetes előadást az amerikai továbbtanulási lehetőségekről. Előadásából megtudhattuk, milyen sokirányú továbbtanulási lehetőséget kínál az USA közép- európai diákok számára is, és azt is láthattuk, hogy ezen célok megvalósításához milyen lépéseket kell tennie azoknak, akik igazán elkötelezettek.

A továbbtanulási tájékoztatót a Nagykövetség két diplomatájának, Alex Apostle alezredes úrnak és Alisher Khalmukhamedov őrmester úrnak élményszerű, közvetlen és rendkívül élvezets előadása követte. A diákok megismerhették, hogy milyen feladatokat kell ellátnia egy követségen szolgálatot teljesítő diplomatának, melyek a legnehezebb kihívások. Mindkét diplomatának sikerült azonnal a diákok szívébe lopnia magát a maga természetességével és közvetlenségével.

Két tengerészgyalogos vendégünk, Malik A. Culbersonreese és Alvaro Arellano őrmesterek személyes élményein alapuló előadása és a végzős diákokkal folytatott oldott hangulatú beszélgetései szintén emlékezetessé tették ezt a napot a diákjaink számára. Sok diákunk példaértékűnek tartotta a vendégeink hazájuk iránt érzett szeretetét és elkötelezettségét.

A délelőtt folytatásaként iskolánk média tagozatos diákjai, valamint a 11. évfolyam matematika tagozatos tanulói részt vettek a Házhoz megy a követség! című program médiatudatosságot megcélzó Harmony Square: az álhírek játéka! című játékban. Mindannyian azt jelezték vissza, hogy nagyon élvezték a játékot, szórakozva tesztelhették hányadán állnak a médiatudatosság tekintetében. A diplomáciai szimulációs játék koordinátora Kovács Dóra volt.

A 10. évfolyamosok az Amerikai Diplomáciai Múzeum által kifejlesztett Nemzetközi nukleáris válság című játékban vehettek részt. Nemcsak a téma jelentett kihívást a résztvevőknek, hanem a szaknyelv is, de mindkettővel sikeresen megbirkóztak. A játékot Csabay Noémi koordinálta.

Az Amerika Nap harmadik helyszínén, a Kék szalonban zajlott a prezentációs és kisfilm verseny. 19 amerikai témájú prezentáció és 3 kisfilm készült a nap tiszteletére, melyeket követségi vendégeinkből és tanárainkból álló zsűri értékelt. A prezentációs versenyben minden évfolyam képviseltette magát. Érdekes témákat dolgoztak fel, és élvezetesen is mutatták be a munkájukat.

Arról sem feledkeztünk meg, hogy a sok program közepette akadjon finom, csábító amerikai enni-és innivaló: erről a standokat állító osztályok, a 9. Kny, 9. B, 11. B és 11. C osztályok gondoskodtak. Alex Apostle alezredes nevetve meg is jegyezte, hogy finomabb is volt a 9. B-s lányok pitéje, mint a valódi amerikai! A hamisítatlan amerikai hangulat ide varázslásáról a standok dizájnja, a rajzosok filmplakát-kiállítása és a drámások által énekelt Broadway- musicalek gondoskodtak. Az Amerika napi program fináléján minden csapatot és résztvevőt várt a jól megérdemelt jutalom.

Élménydús nappal lettünk mindannyian-diákok és szervező angoltanárok- gazdagabbak, hiszen szórakozva tanultunk, s nyertünk bepillantást az USA világába. Köszönet érte a budapesti Amerikai Nagykövetségnek. Szervezőtanárként úgy vélem, sikerült útjára indítanunk egy új kéttanos ZIG-programot, az Amerika Napot.

 

Kissné Trembeczki Nóra

szervezőtanár