„Last words” pályázat

Halld meg a veszélybe került állatok utolsó szavait!

Szólj hozzá! Reagálj! Formálj vizuális véleményt!

„Last words” 

A debreceni NDK – Neue Debreczenische Kunst – művészcsoport, és a Deák17 Galéria által meghirdetett pályázat és kiállítás célja, hogy kortárs művészek és diákok alkotásain keresztül járjon körül egy sok kérdést felvető globális problémát: az emberi tevékenység által veszélybe kerülő élőlények pusztulását, a biodiverzitás csökkenését. A kiállítás kortárs művészek és diákalkotók munkáinak párhuzamos bemutatásával lehetőséget teremt a különböző generációk tapasztalatainak és gondolatainak cseréjére, a jövő gondolkodásának alakítására, alternatívák felvázolására.

A pályázatra közel 250 alkotás érkezett be, melyek közül a szakmai zsűri 38 pályaművet választott ki, hogy a témában megrendezésre kerülő kiállításon bemutatásra kerülhessen kortárs magyar képzőművészek alkotásaival együtt. 

A pályázaton 9-10. évfolyamos  diákok vettek részt.

Beválogatták a 38 kiállításra kerülő mű közé Makrányi Laura és Nagy Rebeka munkáját, akik 10.A-s rajzosok.

 

Makrányi Laura: Pusztuló otthon c. munkájának koncepciója

Egy erdő látható a festményen, ami ég, az szimbolizálja a káoszt és a pusztítást, amit az emberek okoztak a természetben. Előtte van egy zöld fás rész ahova még nem ért el a tűz, az jelképezi az utolsó maradék reményt, ami még megmaradt az élővilág számára. A festmény elején lévő szarvasok a vízben, szimbolizálják a többi állatot is, akiknek szintén elvették az otthonukat, próbálják túlélni az emberek pusztításait, új otthont kell keresniük minél előbb és csak reménykedhetnek benne, hogy találnak egy emberi beavatkozásoktól mentes helyet. Az emberek saját érdekből, az állatokkal nem foglalkozva pusztítják el az élővilágot.

Nagy Rebeka: A világ pusztulása c. munkájának koncepciója

Az ember folyamatosan pusztítja a környezetét a gyárak által levegőbe jutott mérgező gázokkal, azonban nem csak saját magával végez, hanem a körülötte lévő környezettel is, az állatokkal, növényekkel. De lehet, hogy az emberek hamarabb fognak elpusztulni a saját hibájukból, mint az állatok.

 

A zsűri tagjai voltak:

Molnár Áron, színész, aktivista, a noÁr mozgalom alapító tagja

Zakar Antal képzőművész, tanár, NDK

Kaposi Dorka, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria vezetője

A Last Words című kiállítást, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában (Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet) rendezik meg 2021. február 5 - április 1. között. 

Szőke Anita