Szürrealizmus-Fortepan-Rembrandt

A rajzosok már hagyományossá váló budapesti kiállítás látogatásai sorát most több szempontból is rendhagyó utazás törte meg. Egyrészt meg kellett küzdenünk a Miskolc-Budapest vonal vágányépítésének viszontagságaival, a hatvani átszállással, másrészt nem csak képzőművészeti kiállítást néztünk meg, hanem fotókat is. A fotókiállítás apropóját a média OKTV-re készülő diákok és Végvári Roberta tanárnő adta. Rajtuk kívül vittük magunkkal a művészettörténet OKTV-re készülő diákokat is. Mindkét OKTV anyagához kapcsolódtak a kiállítási helyszínek.

A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhattunk a Magyar Nemzeti Galéria – a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett – kiállításán. A csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultató tárlat a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet helyezte középpontba. Többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveinek segítségével ismerhettük meg az izgalmas korszakot.

Tárlatvezetőink érdekes formában világítottak rá a korszak összefüggéseire, a kiállítás jelentősebb darabjaira.

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultatott fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása. A kiállított képek szorosan kapcsolódtak Magyarország XX. századi történelméhez. Az adott kor, melyben készültek, sokféle módon, számos rétegben jelenik meg ezeken a képeken, de a hangsúlyt a gyűjtemény gerincét adó privát fotókon keresztül az átlagember nézőpontja és életeseményei kapták.

A Rembrandt halálának 350. évfordulója alkalmából nyíló kamarakiállítás Rembrandtra mint mesterre és tanítóra kívánta felhívni a figyelmet. A kiállítás teljes egészében a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének és Régi Képtárának anyagából valósult meg. A tanítványok elsajátították Rembrandt rajzstílusát, a mesterével megegyező rajztechnikákat. Megcsodálhattuk a lavírozott toll- vagy ecsetrajzokat, krétarajzokat, a hihetetlenül aprólékos rézkarcokat.

Összességében igen változatos és tartalmas programban volt részünk szeptember 24-én.

Szőke Anita-szervező tanár