Szigetváron jártunk

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei honismereti Egyesület képviseletében részt vehettünk a 23. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián augusztus 13-17 között.

Felejthetetlen öt nap részesei voltunk Szigetváron a Zrínyi Ilona Gimnáziumból korábbi honismereti versenyeredményünk alapján Fedor Laura, Juhász Virág és Sidlovics Eszter, valamint Tóth Hanna a kazincbarcikai Szalézy Szent Ferenc Gimnáziumból, aki az Istvánfy honismereti pályázaton elért eredménye miatt vehetett részt.

Az idei év témája a gasztronómia volt, ezt a tavalyi résztvevők szavaztak meg. A diákok egy része korreferátumot adott elő, melyeket az érdekes előadássokkal társítva a szigetvári Dzsámiban hallgathattunk meg. A meghívott vendégek közül előadott többek között Gundel János, aki Gundel Károly unokája. Ez az előadás tetszett nekünk a legjobban.

A hét során betekintést nyerhettünk a különböző tájegységek különböző gasztronómiai sajátosságaikba és hasonlóságaikba. Kóstolhattunk  ,, csebényi birkapörkölt”- et , töltöttkáposztát ,  kukoricás levest és egyéb specialitásokat. Megcsodálhattuk a zselici tájat és megtekinthettük az ibafai pap fa pipájának másolatát is. Egyik délután egy felejthetetlen élménnyel gazdagodhattunk, hiszen tartottak számunkra egy táncházat. Elsajátítottuk az ördögtánc technikáját, de a somogyinak is parkettördögei lettünk.

A csodás hetet Szigetváron a Várbaráti Kör tagjainak és elnökének, Varga Zoltánnak, Dr. Vass Péter polgármesternek, a Baranya Honismereti Egyesület elnökének, Gál Andrásnak valamint a Honismeret Szövetség elnökének, Debreczeni-Droppán Bélának és titkárának, Végső Istvánnak köszönhettük.

A hét során rengeteg élménnyel és tudással gazdagodhattunk, melyet az iskolapadban nem tanulhatunk meg. Ajánljuk mindenki figyelmébe az Ifjúsági Honismereti Akadémiákat és reméljük, hogy jövőre több borsodi diák is részt vesz ezen az eseményen.

Sidlovics Eszter és Fedor Laura