„Vivons bilingues!”

MISKOLCI ZRÍNYI ILONA GIMNÁZIUM

MAGYAR – FRANCIA KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ TAGOZAT

A magyar oktatás-nevelés történetében a XVIII. századtól találunk francia tannyelvű intézményekre utaló forrásokat (Orsolya-rendi nevelőintézet, Notre Dame apácák iskolája, jezsuita konviktus).

A XX. században Klebelsberg Kunó miniszter szorgalmazza idegen nyelvű gimnáziumok magyarországi alapítását.  Így jön létre a francia tagozat a premontrei rend gödöllői Szent Norbert reálgimnáziumában.

A korszellemnek megfelelően az iskola hitvallása:

„A francia gimnázium célja, hogy a növendékekkel elsajátíttassa a francia nyelv tökéletes ismeretét, és a francia szellem és műveltség finomságaiba avassa be a tanulókat.”

A kéttannyelvű iskoláztatás 1987-ben éled újjá.  Jelenleg Magyarország nyolc gimnáziumában és két szakközépiskolájában működik magyar-francia két tanítási nyelvű tagozat.

A Zrínyi Ilona Gimnázium tagozata 2001 szeptemberében indult be.

A tagozat tanárai a 2017 – 2018 -as tanévben:

Elekes Tibor                                                földrajz

Máté Zsuzsanna                                        francia célnyelv

Nagyné Juhász Judit                               francia célnyelv / történelem

P. Kováts Éva                                              francia célnyelv / civilizáció / tagozat-vezető

Alice Roth                                                   francia célnyelv

A képzés célja a francia, mint második nyelv elsajátítása; a természetes és funkcionális kétnyelvűség elérése a képzési időszak végére.

A képzés sajátosságai

Az öt évfolyamos gimnáziumi képzés alapja a hagyományos - magyar nyelvű - oktatási program. Ez egészül ki a célnyelv egyedi curriculumával.

A tagozatra való jelentkezéskor előzetes nyelvismeret nem szükséges.

Az első tanév  ( 9. kny ) a tanulók szellemi és érzelmi ráhangolódásának az éve; ekkor heti tizennyolc  órában oktatjuk a célnyelvet. 

A 9 – 12. évfolyamokon francia nyelven történik a történelem, a földrajz és a civilizációs ismeretek tanítása.  Az általános és kötelező tantervet a diákok adottságaitól, érdeklődésétől függően modul-programok és projekt-munka (irodalom, nyelvészet, művészettörténet, európai ismeretek stb.) egészítik ki.

A középiskolai tanulmányok végén a jelöltek kétnyelvű érettségi vizsgát tesznek.  A diákok 80 – 90 %-a C1 (felsőfokú) nyelvvizsga-bizonyítvánnyal hagyja el a gimnáziumot.

A magyar-francia két tanítási nyelvű tagozat arra is felkészíti a diákokat, hogy magyarországi felsőoktatási intézmény francia tagozatán (pl.: BGF / Université de Picardie, SZTE / Lill stb. ) vagy franciaországi egyetemen  ( pl.: INSA  /  Lyon, Sciences Po / Dijon ) szerezzenek diplomát.

Tanórán és iskolán kívüli programok

A magyar-francia két tanítási nyelvű tagozat diákjai rendszeresen részt vesznek a gimnáziumban működő Kiss Ernő Francia Nyelvi Központ, a miskolci  Alliance Française  és a budapesti  Francia Intézet  rendezvényein  ( pl.: A Frankofónia Ünnepe, Francia Filmek Fesztiválja, Francoforum ).

A középiskolai képzés ideje alatt minden tagozatos diáknak megadatik a lehetőség, hogy legalább kétszer eljusson francia nyelvterületre.

A tagozat megnyitása óta realizált általános tanulmányutak:

2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015 :    Párizs

A tagozat megnyitása óta realizált tematikus tanulmányutak:

2004:    Párizs / La Villette:  „Föld és környezet”

2008:    Ile d’Oléron   „Tengeri környezet és fenntartható fejlődés”

Comenius csere-programok:

2008:                           Montargis

2012, 2013:                Aix-en Provence

2011:                           Lisszabon

Főbb partnereink

A magyarországi francia kéttannyelvű iskolák tanárai és tanulói rendszeres munkakapcsolatban vannak egymással.

A magyarországi Francia Nagykövetség programokat szervez és koordinál, könyv- és folyóirat megrendeléseket finanszíroz, franciaországi tanulmányutakat és diákcseréket támogat, rendszeres szakmai továbbképzési lehetőségeket biztosít – Magyarországon és Franciaországban – a tagozat tanárai számára.  A Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány anyanyelvi tanárok munkabérét biztosítja, és anyagilag támogatja a tagozat programjainak megvalósítását.   A miskolci Alliance Française diákjaink második „otthona”.

Az értékálló magyar közoktatási hagyományokat és a modern európai törekvéseket ötvöző két tanítási nyelvű tagozat, szívből reméljük, a XXI. században is keresett, kedvelt képzési forma marad.