A Diák Verzió házhoz jön!

A budapesti Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2004 óta Magyarországon egyedüliként képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket ​nemzetközi dokumentumfilmeken keresztül.

A fesztivál ideje alatt Budapesten évek óta ingyenes délelőtti Diák Mozi működik, ahol középiskolások kortárs dokumentumfilmek nézőiként vitázhatnak a filmek ábrázolta problémákról és a dokumentumfilmes műfaj sajátosságairól.

Az a jó hír, hogy ezek a sokszoros fesztiváldíjas, felkavaró és elgondolkodtató, a valóságról érzékenyen tudósító alkotások ez év szeptemberétől házhoz is jönnek! A szervezők vidéki iskolák számára is vetítéseket szerveznek azzal a céllal, hogy a filmek keltette gondolatok megvitatása ne csak a budapesti diákok számára legyen lehetséges, hanem az alapvető emberi jogokról szóló diskurzusban minél többen vegyenek részt.

Szeptember 13-án a 12. B és 12. C osztályok a Sonita című dokumentumfilmet nézhették meg, ami azt mutatta be, hogy egy bátor afgán lány zenei karrierje és jövője hogyan kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, eladja feleségnek. Néhány drámai fordulat után maga a filmrendező veszi kezébe Sonita sorsát.

Sonita története kapcsán húsbavágó társadalmi problémákat vitattunk meg: Hol kezdődik az, amit családon belüli erőszaknak nevezünk? Mi a feminizmus? Mik a nők jogai az iszlám világban és a mi kultúránkban? És: beleavatkozhat-e egy dokumentumfilm rendezője abba a valóságba, amit bemutat vagy legyen csak megfigyelő?

https://twitter.com/sonitaalizadeh

https://www.facebook.com/SonitaDocumentary/

https://www.youtube.com/watch?v=n65w1DU8cGU