"Lásd, amit hallasz!"

 

2018. április 21-én tartották a Budapesti Fesztiválzenekar által meghirdetett, a különböző művészeti ágakat összekapcsoló verseny díjkiosztó ünnepségét a Zeneakadémián.

 

Iskolánk művészeti tagozatos diákjai két iskolatársukkal A látogató című filmmel közönségdíjasok lettek, s elnyerték a legjobb filmplakátért járó díjat is.

 

A látogató című film készítői

Rendezés, forgatókönyv, plakátterv: Humicskó Máté 10. a – dráma tagozat

Operatőr/1: Hidi Boldizsár 10. a – dráma tagozat

Operatőr/2: Antal Csenge Panna 10. a -rajz tagozat

Vágó/1: Tömpe Jakab 9. d – média tagozat

Vágó/2: Petendi Máté 9.d – média tagozat

Főszereplő: Polgári Léda Anna – 10.a -dráma tagozat, Humicskó Máté -10. a – dráma tagozat

Továbbá: Eszlári Dorina 10. a (szervező, szereplő), Kocsis Gergely 12.c (technika, szereplő), Veres Boglárka 11.a, Tóth Norbert Márk 11.a, Tóth Péter 11. b, Petrényi-Petrik Ditte 10.a, Négyesi Odett Elza 10.a, Duró Áron 10.a (díszlet, jelmez, szereplő)

"2017 novemberében találkoztunk először azzal a pályázattal, melyet a Budapesti Fesztiválzenekar "Lásd, amit hallasz!" címmel hirdetett fiataloknak. A feladat az volt, hogy Mozart I. Esz-dúr szimfóniájának egyik részletére, a zene felhasználásával készítsünk egy maximum öt perces rövidfilmet. A forgatási, filmkészítési időszakban segített nekünk Zsámba László tanár úr, Duvalovszki Éva és Dr. Lukácsné Einser Éva tanárnő is. A jelentkezés lebonyolításában segített Végvári Roberta tanárnő.


Habár a pályázati kiírás szerint csak öt fő lehetett egy csapatban, a munkában sokkal több iskolatársunk és barátunk vett részt, nélkülük és odaadó lelkességük nélkül nem készülhetett volna el filmünk. Ilyen minőségben biztos, hogy nem. Köszönet érte. Február elejéig kellett leadni alkotásunk szinopszisát, melyet két rajz tagozatos osztálytársunk, Antal Csenge Panna és Petrényi-Petrik Ditte storyboardjai színesítettek. A forgatást a februárban kezdtük el, dolgoztunk a Tiszai-pályaudvaron, majd egy ház belsejében is vettünk fel jeleneteket. Rendkívül sok kelléket és kosztümöt használtunk, ezeket javarészt az iskolából és a Miskolci Nemzeti Színházból szereztük be. A vágást két médiás tanuló, Tömpe Jakab és Petendi Máté végezte, így április elején lettünk kész A látogató címűalkotásunkkal, melyet egy nemzetközi rövidfilmes portálon a Daazo.com-on is megtekinthetnek az érdeklődők.


Nagyon örültünk, hogy meghívást kaptunk a Budapesti Zeneakadémián megtartott díjátadó filmgálára. A filmünket elbíráló öttagú zsűri elnöke Enyedi Ildikó Arany Medve -díjas, Oscar - jelölt filmrendező volt. A gálát április 21-én tartották, egész napos programmal: délelőtt a Konzevatóriumban részt vehettünk egy kerekasztal beszélgetésén, melyen amellett, hogy feltehettük kérdéseinket a szakmai zsűrinek, ők is érdekes információkat osztottak meg velünk a mai filmvilágról, és hasznos tanácsokkal láttak el minket a jövőre nézve.Ezután Lichter Péter rövidfilmes rendező személyesen mondta el a véleményét a filmünkről, pozitív és negatív kritikát egyaránt kaptunk. Délután a Zeneakadémián tartották a díjátadót, ahol a hat díjból kettőt is elhoztunk: a legjobb plakát díját és a Daazo.Com közönségdíját (utólag is hálásan köszönjük a szavazatokat mindenkinek). Ajándékunk az, hogy a miskolci Művészetek Házába meghívhatjuk barátainkat egy zártkörű vetítésre, ahol megnézhetik a filmünket, illetveegy szabadon választott Cirko-filmet. A díjkiosztó után élőben hallgathattuk meg a Budapesti Fesztiválzenekar csodás hangversenyét, melyben a filmhez használt Mozart zenei részletek is helyet kaptak. A programot állófogadás zárta. Emlékezetes és élménydús volt ez a nap mindnyájunknak, sok tapasztalattal gazdagodtunk. Nagyon fontos eredménye számomra ennek a pályázatnak, hogy a forgatás végére egy olyan családiasan, ám mégis komolyan dolgozó stáb alakult ki, akikkel elkötelezettségük, tudásuk és támogatásuk miatt biztos, hogy a közeljövőben is a kamera mögé állnék. Legnagyobb tiszteletem az övék!
Ui.: Újonnan jelenleg is két pályázaton dolgozunk."

Humicskó Máté
A film megtekinthető: http://www.daazo.com/film/5a991874-37f3-11e8-aa3b-02b0e1e5b4d0