Menő menzák az iskolákban

EFOP-1.8.5-17 Menő menzák az iskolákban - Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok

 

 

A projekt címe: EFOP-1.8.5-17-2017-00077 Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok – „Fejlesztés az egészségesebb Zrínyiért”

 

Kedvezményezett neve: A Zrínyi Ilona Gimnázium Diákjaiért Alapítvány

 

A Szerződött támogatás összege: 19 313 250.- Ft – önrész: 0% - 100%-ban támogatott

 

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2019.11.30.

 

Magyarország Kormányának felhívása iskolai intézményi tanácsok által alapított, valamint iskolai alapítványok számára az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása, az étkeztetésben résztvevők szemléletformálása, valamint a köznevelési intézmények étkeztetési körülményeinek javítása érdekében történt, melyre iskolánk nyertes pályázatot nyújtott be, melynek maximális keretösszege 20 millió forint.

 

A felhívás indokoltsága és célja

 

A gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. A kiegyensúlyozott táplálkozás az életfolyamatok működéséhez szükséges energiát szolgáltató zsírokat és szénhidrátokat, testépítő fehérjéket,. , az anyagcsere szabályozásában részt vevő vitaminokat és ásványi anyagokat olyan mennyiségben és arányban tartalmazza, amely optimálisan biztosítja az egészség megóvását, illetve a betegségek megelőzését. Gyermekkorban a kiegyensúlyozott táplálkozás a fejlődés és a növekedés egyik alapfeltétele. Ebben az életkorban alakul ki az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás. Az ekkor megszerzett ismeretek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre. Nem utolsósorban a gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgása, valamint a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozása és bizonyítottan hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.

 

Célok: 

  • A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozáshoz szükséges tudása és készségei megszerzésének támogatása a szülők bevonásával 
  • A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javítása Célcsoport Jelen Felhívás célcsoportja: a kevésbé fejlett régiók köznevelési intézményeinek tanulói és családjaik.

 

A támogatás háttere 

 

Jelen Felhívást az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: EFOP) az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság (a továbbiakban: Támogató) hirdeti meg a 1037/2016 (II.9.) számú Korm. határozatban szereplő éves fejlesztési keret alapján.

 

A projekt szakmai megvalósítása

 

 1. Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében 

- a. A mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel, különös tekintettel a rendszeresen fogyasztott, az egészséges táplálkozásba nem illeszthető, illetve táplálkozás-egészségügyi szempontból kevésbé kívánatos élelmiszerekre (pl. sós rágcsálnivalók, chips, energiaital), valamint az ételallergiára, ételintoleranciára 

- b. A kérdőívek dietetikus/táplálkozástudományi szakember által történő kiértékelése, valamint gyermekek és/vagy szüleinek írásos és/vagy személyes tájékoztatása a gyermek felmérésének eredményeiről, különös tekintettel a felmérés alapján rizikócsoportba sorolható gyermekek esetén 

- c. Dietetikai szaktanácsadás/konzultáció valamint csoportfoglalkozás biztosítása: 

  • a rizikócsoportba sorolt vagy táplálkozási problémával küzdő, anyagcsere betegségben vagy ételallergiában szenvedő gyermekek és szüleik számára 
  • pedagógusok számára
  •  közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára 

- d. A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításával előadások, iskolai foglalkozások keretében az alábbi témákban:

- Ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése; - helytelen táplálkozással összefüggő betegségek, illetve egészségkockázatok; - energiaegyensúllyal és ételek tápanyagtartalmának kiszámításával kapcsolatos játékos feladatok; - mintaétrendek, mintareceptek bemutatása; - diétás igény miatti speciális étrenddel összefüggő ismeretek elsajátítása; - konyhai higiénés ismeretek fejlesztése; - a konyhai eszközök biztonságos használatának elsajátítása; - táplálkozással összefüggő betegségek (pl.: diabetes) ismertetése, diabetes krízishelyzetek kezelése; - ételallergia és tünetei

2. Ivókút létrehozása, vagy egyéb ivóvízvételi hely (pl. ballon, szűrőberendezés) létrehozása és folyamatos biztosítása a projekt teljes időszaka alatt. 

3. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:

a) tájékoztató napok gyermekek és családjaik számára (pl. ételkóstolás a szülők számára) 

b) főzőversenyek szervezése 

c) az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert személyiségek segítségével 

d) az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző – akár dekorációs – eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk megjelenítése (pl. plakátok, poszterek). 

4. Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében: 

a) az étkezéshez szükséges edényzet beszerzése (pl. tálca, tányér, pohár, tál, kancsó, evőeszköz, szalvéta, egyéb)

b) az étkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése az étkezőkben (pl. étkezőasztal, szék, tálalópult, függöny, karnis, abrosz, konyhatechnológiai berendezések, egyéb) 

c) Tankert (iskolai fűszerkert) létrehozása, és/vagy a projekt megvalósítás teljes időtartama alatt fenntartása és gondozása.

 

Választható önállóan támogatható tevékenységek

 

1.  Tankonyha létrehozása és berendezése (az ahhoz szükséges eszközök és berendezések beszerzése) 

2.  Gyümölcskínáló és/vagy salátabár szolgáltatás biztosítása: gyümölcskínáló és/vagy salátabár beszerzése, alapanyaggal történő ellátása, valamint a használatához szükséges eszközök beszerzése (pl.: edényzet, salátafogók, tálaló)

 

A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam

 

A projekt fizikai befejezésére a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt támogatói okirat hatályba lépéséig nem kezdődött meg, a támogatói okirat hatályba lépését követően legalább 12 hónap, legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. Iskolánk 24 hónap elteltével tervezi lezárni a programot 2019. November hónappal bezárólag.

Letölthető dokumentumok: