Volt tanáraink

Bede Lajosné

Bede Lajosné

Bede Lajosné, vagy ahogy mindenki ismerte a városban: Ircsi néni, 1920-ban született, a miskolci Tóth Pál Leány Gimnáziumban érettségizett, majd 1942-ben Budapesten a Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelő tanári diplomát.

1946-tól nyugdíjba vonulásig egykori alma materében tanított, amit 1948-ban államosítottak, s nevét először Vámos Ilonkára, majd Zrínyi Ilonára változtatták. Az épület azonban végig ugyanaz volt a Szinva partján, ahová bejárt dolgozni. Az 1930-as években épült tornatermet 1973-ban lebontották, és a tornaórák egy részét a Sportcsarnokban tartották, a többit az udvaron vagy az iskolai folyosókon. Ircsi néni ebből sem csinált problémát: számára nem a másodpercek és a centiméterek voltak fontosak, hanem mozgás. A szó szoros értelmében testnevelő tanár volt.

Hosszú pályafutása alatt szinte mindig lányokat tanított, a helyes testtartás, a nőies megjelenés kialakítására törekedett. Az 50-es, 60-as években, amikor „tornaünnepélyeket” tartottak, olyan gyakorlatokat tanított be, ahol több száz lány egyszerre mozdult, többek között 1953-ban, a Népstadion megnyitó ünnepségén is.