Volt tanáraink

Radeczky Annamária

Radeczky Annamária

Fekete zászló lengett a nemzeti lobogó mellett az iskola homlokzatán, a diákok feketébe öltözve, csendesen beszélgettek az aulában. Így kezdődött a 2018. év első tanítási napja a Zrínyi Ilona Gimnáziumban.  Mikor az óév búcsúztatására készültünk, kinek jutott volna eszébe, hogy az esztendő utolsó napjaiban egy teljesen másfajta búcsú vár ránk. Hogy olyan veszteség ér minket, amire felkészülni, és amit elfogadni nem lehet. Hogy 51 éves korában ragadja magával a halál kollégánkat, Radeczky Annamáriát, váratlanul, tragikus gyorsasággal.

Perén nőtt fel pedagógusszülők egyetlen gyermekeként, az ő példájuk nyomán választotta a tanári pályát. A miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett angol tagozaton 1985-ben. Egy mindenre kíváncsi, mindig megfelelni akaró diáklány volt, akinek lelkesedése, iskola iránti szeretete mindenben megmutatkozott, akinek csak a jeles volt elég jó osztályzat.

Mindenből a lehető legjobbat szerette volna: orosz nyelv és irodalom szakos bölcsész diplomáját az akkori Szovjetunióban, az angol nyelvtanárit az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerezte.

2000-ben örömmel jött tanítani régi iskolájába. 17 évet dolgozott a Zrínyiben, mellette nyelvtanfolyamokat tartott, részt vett a nyelvvizsgáztatásban.

Ez az iskola volt az élete. Minden tudását, szeretetét idehozta nekünk, kollégáinak, tanítványainak, az iskolának, mely soha nem lehet elég hálás ezért.

Szerette a tanítást, a két tanítási nyelvű oktatás volt a szívügye. Szerette az iskolai élet nyüzsgését, de igazán egy valami volt fontos számára, a diákjai, hogy tanítványainak a legtöbbet, legjobbat adja át tudásából, emberségéből. Hogy tanuljanak, olvassanak, beszéljenek angol nyelven. Hogy műveltek, és felkészültek legyenek. Hogy tudják, mi a tisztelet és a szeretet. Mindenben támogatta őket, figyelemmel kísérte pályájukat jóval az érettségi után is. Önzetlenül, kérés nélkül segített bárkinek, ha szüksége volt rá. Szeretete áradó és feltétel nélkül való volt. Kerülte a reflektorfényt. Csendben, elkötelezetten végezte munkáját, szilárd meggyőződése, legjobb tudása szerint. Humánuma, hivatásszeretete példakép marad tanártársai és tanítványai számára.  

Emlékét őrzi a Zrínyi Ilona Gimnázium tantestülete, a dolgozók, a jelenlegi és egykori tanítványok.