Volt tanáraink

Homródiné Engi Zsuzsanna

Homródiné Engi Zsuzsanna

1971-től 2001-es nyugdíjba vonulásáig volt a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tanára, az énektagozat alapítója és az iskola leánykarának karnagya.

 Az általános iskola mellett az Egressy Béni Zeneiskolában majd a miskolci Zenei Gimnáziumban tanult, és érettségi után azonnal felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára (Zeneakadémia). Itt szerzett középiskolai énektanár és karvezető szakos diplomát 1969-ben. Tanárai között volt Szőnyi Erzsébet, Vásárhelyi Zoltán és Párkai István.

Először korrepetítorként dolgozott a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a 6. számú Általános Iskola énektagozatán tanított. Már itt megnyerte a megyei tagozatos iskolák kórusversenyét, melynek eredményeként egy lengyelországi hangversenykörúton vehettek részt tanítványaival 1970-ben.

1971-től tanított a Zrínyiben mint énektanár. Azonnal kórust szervezett, amivel 1973-ban a sárospataki diáknapokon arany minősítést szerzett, amit a későbbiekben is minden évben elértek. 1976-ban indult az iskola ének-zene tagozata, amelynek végig tagozat vezető szaktanára volt. „Sokszor mesélte, hogy igazából kórusiskolát szeretett volna, de azt valamiért nem lehetett… Egész élete a kórusmuzsikáról, a zenéről szólt, de úgy, hogy közben végtelen szeretet áradt belőle diákjai felé” – írta róla Hegyi Erika újságíró, aki az első „énekes” osztályába járt.

 Később szakfelügyelő lett, 1985 és 1989 között a Kórusok Országos Tanácsának titkára, művészetoktatási szakértő, szervezője, zsűrije számtalan versenynek. A legbüszkébb mégis a Zrínyi kórusával elért sikerekre volt: rendszeresen részt vettek a hazai és nemzetközi fesztiválokon, világ- és európai kórusversenyeken és minden megmérettetésről díjazottként tértek haza.  1994-ben a Riva del Garda-i Nemzetközi Kórusfesztiválon elnyerték a Nagydíjat, sőt a kategória-, a közönség- és a karnagyi díjat is. Az Éneklő Ifjúság mozgalom minden alkalommal arany minősítéssel ismerte el a munkáját. A Magyar Rádió évente hangfelvételt készített a kórussal.

 A tagozat és a kórus fennállásának 10. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színházban, 20 éves jubileumát a Miskolci Egyetem díszaulájában ünnepelte egy-egy nagyszabású koncerttel. Tanítványai közül számos művész és zenepedagógus lett, de kikerültek közülük a zenét és az éneklést értő és szerető orvosok, mérnökök is.

 Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 1987-ben Kiváló Munkáért Kitüntetést kapott, 1996-ban elnyerte Miskolc Város Nívó Díját, 1998-ban a Reményi Ede Megyei Művészeti Díjat, a 2004/2005. tanévben a Zrínyi Ilona Gimnázium Művészetért Díját.

2019. július 29-én, 73 éves korában hunyt el. Szeptemberben vette volna át aranydiplomáját a Zeneakadémián.

Temetésén a Deszkatemplomban egykori tanítványai Kodály Esti dalával búcsúztak tőle: „Adjon Isten jó éjszakát…..”