Vizuális kultúra tagozat

A 2022-2023-as tanév naplója

A tavalyi beszámolóhoz hasonlóan az idén is elkészült a rajzosok tevékenységét bemutató képes napló. Az idei tanév is nagyon mozgalmas volt a vizuális kultúra tagozat diákjainak. A hétköznapi órai feladatok mellett számos szakmai rendezvény, kiállítás látogatás, verseny, pályázat gazdagította a diákok életét…a mellékelt dokumentumban található ezek rövid, képekkel illusztrált összefoglalója.

Ismét sikerült a művészettörténet és a vizuális kultúra OKTV versenyben is a döntőig jutni. A teljesítmények mögött jelentős munka és több hónapos folyamatos készülés rejlik.

Erősödött kapcsolatunk a budapesti Ludwig Kortárs Művészeti Múzeummal, 3 projektben, versenyben is részt vettünk. Emellett a miskolci művészeti programokban is közreműködtünk.

Ízelítőként a Van művész vénád? versenyről Horváth Zoé írása:

Mi egy négyfős csapattal láttunk neki a csapatmunkának, két rajzos és két drámás diák. Ez a felállás azért bizonyult egy érdekes feladatnak, mivel a  szakunkhoz kötött sztereotípiák nagyrészt igazak, és mindannyian más-más művészeti területen jeleskedünk, ezért aztán dilemmát okozott hogy a pályamű festmény legyen e, vagy fotósorozat, vagy esetleg térben installáljunk mondjuk egy szobrot. Végül a csapattagok cserélődtek, morzsolódtak és a döntő idejére hárman maradtunk, egy rajzossal és két drámással a csapatban. Versenyműként pedig, egy kisfilmet készítettünk térbeli installációval kiegészítve.

 A verseny három fordulóból állt, egy online forduló, ahol a koncepciót, ütemtervet, es munkanaplót, valamint a félkész alkotást kellett leadni. Ezen továbbjutottunk, majd a Ludwig Múzeumba prezentáltuk a koncepciónkat a zsűrinek és a többi versenyzőnek. Utána aznap délután a kiállítás megnyitó következett, ahol élőben, a Deák17 galériában csodálhattuk meg mások, illetve a saját kiállításunkat. A nyertes továbbjutott a nemzetközi döntőre. Mi harmadikok lettünk.

Maga a verseny egy érdekes tapasztalat volt mindannyiunk számára, a hosszantartó csapatmunka, együttműködés, konzultációk a múzeumpedagógusokkal mind-mind egy újfajta élmény volt, amit ezelőtt még nem éltünk át. Mindenképp konstruktív irányba fejlesztette a kreatív gondolkodásunkat, valamint a verseny felnyitotta a szemünket fontos társadalmi problémákra, indirekt módon is. Talán ezek az új impulzusok azért voltak könnyebben befogadhatóak, mert a kortársainktól hallottuk őket.

A verseny szervezői az egész folyamat alatt nagyon nyitottak, rugalmasak és támogatóak voltak. Örülünk, hogy egy pár hét erejéig mi is a kortárs művészet alkotókörében próbálhattuk ki magunkat. Hatalmas élmény volt számunkra a verseny, jövőre is biztosan ott leszünk!

Letölthető dokumentumok: