Erasmus Tavasz

 

 

A sport szerepe a holisztikus és fenntartható egészségmegőrzésben (Erasmus Tavasz)

Előző Erasmuson innen, Erasmuson túl 2023-ban című írásunkban hírt adtunk arról, hogy a 2022/23-as tanév az Erasmus+ pályázatok éve lesz a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban.

 „Egészség és fenntartható fejlődés-vízió vagy szükségszerű realitás?” című projektünkben a partneriskolákkal közösen arra kerestük a választ, hogy hogyan alakítható ki a közös európai gondolkodásmód és értékrend mentén egyfajta környezet- és egészségtudatos európai életmód.

A 2022 októberében megszervezett mobilitások témája A fenntartható táplálkozás: évszakhoz kötötten és regionálisan mint az egyedüli módja a jövőbeli egészségünknek? kérdésre kereste a választ.

 A múlt héten, 2023. március 5. és 11. között megszervezett cserediák programokon Holisztikus és fenntartható egészség: Sport és testmozgás alkotóelemei az ökológiái lábnyomunknak c. témában végeztek diákjaink kisebb kutatómunkát és vitatták meg eredményeiket.

Az előző projektszakasz jól bevált munkaformái alapján ismét megindult a csoportonkénti anyaggyűjtés, kutatás, szelektálás, rendszerezés az új témában: milyen a fenntartható fejlődést is elősegítő sportokat lehet űzni a tanulók lakóhelyén¸ milyen körülmények és feltételek között lehet őket aktívan beépíteni a mindennapok gyakorlatába, egyszóval hogyan járulnak hozzá a környezettudatos és egészséges életmód kialakításához. A 24 résztvevő diák ezúttal 8 csoportban dolgozott, és készítette el az ún. „sports map”-jeit.

  1. Winter Sports Map: https://express.adobe.com/page/rfKbMnHzGjbpN/
  2. Outdoor Activities Map: https://express.adobe.com/page/SFGgJEhzp0qEH/
  3. Water Sports Map:  https://drive.google.com/file/d/10g4UyfRmaaN4gGqMxU67eeOxLuqn2yvQ/view?usp=share_link
  4. E-sports Map: https://drive.google.com/file/d/1yTk_GcspEPwR4fD_IVsLBQBJQCtlcAqV/view?usp=drivesdk
  5. Ball Games Map: https://express.adobe.com/page/saOqBi7wVB2ln/
  6. Combat Sports Map: https://express.adobe.com/page/ddAK4BxRzd0Rl/
  7. Motor Sports Map: https://express.adobe.com/video/t06uNfFrWU8gP
  8. Other Sports Map: https://express.adobe.com/page/dNkNgl7CQswkh/

Az elkészített prezentációkkal indultak útnak diákjaink a hagyományainkhoz híven a négy célországba tanáraik (Kunos Nóra, Bodnár-Gazsi Georgina és Végvári Roberta tanárnők és Berecz István tanár úr) kíséretében. Akik tavaly ősszel host-ok voltak, most kiutazókká váltak, akik pedig 2022 októberében látogatták meg a partneriskolákat, most fogadókként álltak helyt a miskolci mobilitás során. Ezúttal is mind az öt országban a nemzetközi teamekben folytatott munka eredményeképpen egy-egy kisfilm született a sportolás és a fenntartható fejlődés kapcsolatáról, arról, hogy az intenzív sportélet hogyan járul hozzá a még környezettudatosabb életmód kialakításához és az ökológiai lábnyomunk mértékének csökkentéséhez.

A miskolci mobilitás során diákjainkkal és cserediákjainkkal együtt feltérképeztük Miskolc város sportéletének központjait (DVTK, MEAFC, MVSC), interjút készítettünk a DVTK női kosárlabda csapatának edzőivel és játékosaival, valamint iskolánk profi sportolóival, akik a fent jelzett klubokban sportolnak profi atlétaként. Nem maradt ki a hét eseményeiből a túrázás sem, hiszen Miskolc természeti környezete, a Bükk hegység és a Bükki Nemzeti Park nemcsak természeti szépségével nyűgözi le az ide látogatókat, hanem kiváló teret nyújt a túrázáshoz és természetjáráshoz is.

Ahogyan a technológiai fejlődés előre haladtával és az internet térhódításával átalakultak a tanulás és szórakozás lehetőségei, és létrejött az „infotainment”, a szórakozva tanulás jelensége, ugyanez a folyamat végbement a sportolás, testmozgás területén is. Ennek jele, hogy az aktív sportolás és szórakozás összekapcsolódott egymással olyannyira, hogy lehetőség van egyéni és csapatkihívások teljesítésére olyan sportlétesítményekben, mint pl. a Cyberjump Trambulin Park Budán, ahol mi is jártunk az Erasmus Hét keretében. A különböző kihívások teljesítése minden szinten része volt a tavaszi Erasmus Hetünknek, legyen szó Miskolc látványosságainak interaktív formában történő megismeréséről vagy a záró nap eseményeként kapott Actionbound sporttestről.

Az ünnepélyes oklevél átadási ceremóniánkat szintén egy csapatépítő helyszínen, a Flipper Factory retro vidámparkjában tartottuk. A retro játékok nem nélkülözték az ügyesség, gyorsaság, koncentráció és stratégiai kompetenciák együttes fejlesztését, hiszen egy-egy menetben a győzelemhez mindre szükség volt.

S végezetül a visszatérő kérdés: Mi is ennek az Erasmus Hétnek a mérlege?-hangzik immár 10. alkalommal. Feledhetetlen élmények, elkötelezettség a sportolás, mint egészségmegőrzés és szórakozás mellett, és újonnan szövődött európai barátságok.

Arról, hogy az egyes résztvevőknek mit jelentett ez a hét, a következő cikkünkben olvashattok majd részletesebben.

                                                                                   Kissné Trembeczki Nóra

                                                                                           szervező tanár