Zárókonferencia Brüsszelben

2023. május 8 -12.

Végéhez érkezett a Egészség és fenntartható fejlődés-vízió vagy szükségszerű realitás?” című stratégiai-partnerségi együttműködést megvalósító projektünk a 2023. május 8-12. között a Brüsszelben megszervezett záró konferenciával.

Mivel az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával megvalósult projektről van szó, a zárókonferencia helyszíne és  időpontja több mint szimbolikus volt. A zárókonferenciának az Európai Unió fővárosa adott otthont, az időpont pedig magában foglalta az Európa-napot, május 9-ét, amely az európai békét és egységet hivatott jelképezni.

A brüsszeli öt nap alatt a résztvevő öt ország partneriskoláinak diák és tanár képviselői a projekt keretei között utoljára találkoztak, hogy a hároméves munka eredményeit bemutathassák az Európai Parlamentben a koordinátor Herderschule szervezésében megkeresett EP-képviselőknek, az Európai Néppárthoz tartozó Mr. Niclas Herbst-nek és a Zöldekhez/ Európai Szabad Szövetség képviselőcsoporthoz tartozó Mr. Rasmus Andresennek. A hároméves projektben a project címében szereplő lényegi kérdésnek alárendelten két kérdésre keresték diákjaink a választ:

  1. "Sustainable nutrition: seasonal and regional - the only way to a healthy future?"/A fenntartható táplálkozás: évszakhoz kötötten és regionálisan mint az egyedüli módja a jövőbeli egészségünknek?
  2. “Holistic and sustainable health: Sport and exercises - parts of the ecological footprint?/ Holisztikus és fenntartható egészség: Sport és testmozgás alkotóelemei az ökölógiai lábnyomunknak?

A közös munka produktuma egy kisfilm, amely feltérképezte régiónként és országonként azokat a helyszíneket és tevékenységeket, amelyekkel a diákok szűkebb pátriáiban lehetőségünk nyílik a  közös értékrend alapján álló környezet- és egészségtudatos európai életmód kialakítására. A közös kisfilm a 11. A osztályos Falucskai Ábel szerkesztő munkájának eredménye:

 

Arról, hogy hogyan telt el a brüsszeli találkozó öt napja,  már  hírt adtak élménybeszámolójukban a  résztvevő diákok: Schmelczer Noémi (10. C), Falucskai Ábel és Váradi Iván (11. A) osztályos tanulók. Kísérőtanárokként Ferencsik Marcell igazgatóhelyettes kollégámmal együtt ketten vettünk részt a záró mobilitáson.

Ha röviden szeretném összegezni, hogy mik voltak számunkra, kísérőtanárok számára a legfontosabb momentumok az öt nap történéseiből, akkor mindenképpen kiemelendő, hogy láttuk diákjainkat mint az EU legifjabb polgárait felelősen gondolkodni az EU jövőjét meghatározó kérdésekről, határozottan képviselni véleményüket egy “nemzetközi fórumon”, és nem utolsósorban láttuk őket megismerkedni a belga gasztronómia finomságaival is.

Ez alatt az öt nap  alatt betekintést nyertünk az uniós  intézmények történetébe és működésébe, hiszen jártunk a House of European History-ban, Európai Történelem Házában az Európai Unió létrejöttét bemutató történeti kiállításon, majd megtekintettük az Egy modern válság története című időszaki kiállítást, mely abszolút a projektünk témájába illő kiállítás volt a szemétről és a pazarlásról, amely  a “fenyegető környezeti válság talán leglátványosabb és legkézzelfoghatóbb aspektusairól “ szólt.

Másnap részt vettünk az Európai Parlamentet bemutató, a nyilvánosságot is élő vitába bevonó szervezett tárlatvezetésen. Végül, de nem utolsósorban alkalmunk nyílt megtekinteni  Dr. Béres Béla nemzetközi szakjogász képveső jóvoltából az Európai Bizottság épületét és működésének legfontosabb helyszíneit. A szívélyes tárlatvezetés során még a Bizottság Walter Hallstein-termében is helyet foglalhattunk a biztosok székében ülve, s nyilatkozhattunk arról, miként képzeljük el az EU és benne a saját  jövőnket az elkövetkező 5-10 évben!

Arról, hogy mit kaptunk lencsevégre mi tanárok, a következő rövid video árulkodik.

 

Úgy érzem, hogy 2020. szeptember 1 -től 2023. augusztus 31-ig tartó projektünkben aktív résztvevői lehettünk, mi zrínyis diákok és tanárok annak a nagyszabású koncepciónak, amely a nemzeti értékek megtartása és az Európai Unió értékei közé történő integrálása mentén törekszik a fenntartható fejlődés előmozdítására egy környezet- és egészségtudatos európai életmód megteremtésével és követendő példaként való felmutatásával.

Kissné Trembeczki Nóra

szervező tanár

 

Zárókonferencia diákszemmel

2023.május 8-12.

„Hihetetlen élmény volt számomra az utazás, hisz olyan helyeken jártam és olyan lehetőségeket kaptam melyek soha vissza nem térő lehetőségek. Nekem legjobban a parlamentáriumi program tetszett. A kiállítás keretein belül időrendi sorrendben vezettek végig minket Európa történelmén a kezdetektől napjainkig, emellett párhuzamosan pedig az Európai Unió tevékenységeit is bemutatták. Miután végigvezette a kiállítás a történelmi részt, interaktív feladatokkal, játékokkal lehetett megismerkedni az EU működésével, aktuális naprakész tevékenységeivel, tagországaival és azoknak képviselőivel, ezek mellett különböző társadalmi problémákkal is foglalkozott a kiállítás, illetve azzal, hogy azokra miként reagált az EU. Összességében nagyon köszönöm a lehetőséget, és hálás vagyok hogy én lettem kiválasztva Magyarország képviseletére a programban."

Schmelczer Noémi (10. C)

 

„Még friss kilencedikesként, 2020-ban jelentkeztem az Erasmus+ programra, ami egy hirtelen lehetőségként jött. Ugyan ekkor még nem teljesen tudtam, hogy a “cserediákoskodáson” kívül milyen dolgunk lesz, de nyitottan álltam a helyzethez. A három év alatt, mint résztvevő diákok, megismerkedtünk a fenntartható életmód különböző színtereivel, a fenntartható étkezéssel és a fenntartható sporttal, mindkét témában érdekes helyeket látogattunk meg, és sok újdonságot sajátíthattunk el. Természetesen a kapcsolatok építése is nagy szerepet játszott, új kultúrákat ismerhettünk meg, és új barátságokat köthettünk különböző nemzetiségű, korosztálybeli diákokkal. Sajnos csak egy-egy hetünk volt minderre, ettől függetlenül is egy borzasztóan jó lehetőség volt. Én személy szerint Németországba utaztam ki, egy kisvárosba, ahol megismerkedhettem a fenntartható iskolába járással, hiszen majdnem az összes tanuló biciklivel jár iskolába nap mint nap. Az informatív programokkal sok tudással és tapasztalattal gazdagodva térhettünk haza. Az ötnapos, záró konferenciát Belgiumban, Brüsszelben tartották meg, ezen év májusában, ahol szintén volt szerencsém részt venni. Itt vettünk részt két konferencián, ahol összefoglaltuk a három év munkáját, és bemutattuk a projekthez készült kisfilmet. Természetesen az utazásunk alatt volt időnk arra is, hogy felfedezzük a várost is. Jártunk az Európai Történelem Házában, az Európai Parlamentben, és az Európai Bizottságban is. A hetet egy nagyszerű élményként éltem meg, a város hangulata is varázslatos volt. Én mindenkinek tudom ajánlani az Erasmus programot, aki nyitott a világ és az emberek felé, és emellett több barátságot is köthet a programhetek alatt.kommunikatív személyiség. Életre szóló élményeket és fontos tapasztalatokat lehet szerezni „

Falucskai Ábel (11. A)

 

„Ötnapos brüsszeli erasmusos utazásunk során a fenntarthatóság volt az egyik fő téma, és lenyűgöző élményekkel és ízletes ételekkel gazdagodtunk. Az utazás során különböző múzeumokban jártunk, ahol kiállítások és interaktív bemutatók segítségével mélyítettük el tudásunkat a témában. A brüsszeli felfogás és szokásmód nem sokban tért el a miénktől, mégis meglepő volt néhány dolgot látni/megtapasztalni, mint például az emberek segítőkészségét, ami olykor-olykor elmaradt, ami azt jelentette, hogy meg kellett küzdenünk a francia nyelvtudásunk hiányosságaival. Ezt leszámítva egy rendkívül emlékezetes, produktív és értékes utazáson vehettünk részt."

Váradi Iván (11.A)