Képek a dráma tagozat életéből

A tagozat története 

Több, mint húsz éve, 1997-ben indult el az észak-magyarországi régióban azóta is egyedi dráma tagozatos képzés  a Miskolci Zrínyi Ilona  Gimnáziumban.

Az elmúlt évek során többször megújultunk, igyekeztünk mindvégig diákjainknak a változó világhoz igazodva a legkorszerűbb követelményeknek is megfelelni, de céljaink változatlanok maradtak: olyan növendékeket szeretnénk elindítani az életben, akik képesek az önkifejezésre, akik megállják helyüket a világban, akik értik és szeretik a művészeteket.

A képzés tartalmi elemeit drámatanárainkkal és a tagozaton tanító művésztanárokkal közösen alakítottuk ki. Jelenleg is több művésztanár (Seres Ildikó, Regős Zsolt, Filippo Nestola) segíti munkánkat.    

A tagozaton tanított tantárgyak, szakmai kapcsolatok, versenyek

A készségfejlesztő tantárgyak (beszédgyakorlatok, vers- és prózamondás, drámajáték/ színjáték, kreatív zenei gyakorlatok, ének, tánc- és mozgásgyakorlatok)  egy része a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium (KIMI) órakeretében zajlik, hiszen csak így tudunk megfelelő színvonalú drámás képzést nyújtani a tagozaton tanuló diákoknak.

Intézményünk így egy iskolába tartozik az ország sok dráma tagozatos képzést  nyújtó középiskolájával (Ady Endre Gimnázium- Debrecen, Horváth Mihály Gimnázium- Szentes, Vörösmarty Mihály Gimnázium- Budapest), s ez közvetlen szakmai kapcsolatot is jelent.

A művészeti iskolai órákat az órarendhez illesztve délutáni idősávban tartjuk

Természetesen ez a képzési forma segíti azt is, hogy a diákok különböző, a drámához köthető tanulmányi és művészeti versenyeken sikeresen szerepeljenek.(Országos Dráma Tanulmányi Verseny, OKTV, szavaló versenyek, ének versenyek, Országos Diákszínjátszó Találkozó, improvizációs versenyek stb.)

A Miskolci Nemzeti Színházzal való jó kapcsolatunknak köszönhetően a dráma tagozatos tanulók gálákon vettek részt, többen színházi előadásokban szerepelnek. Jórészt a színháznak köszönhetően sokan tantermi és beavató színházi foglalkozásoknak is részesei lehetnek.

Rendszeresen járunk a Miskolci Nemzeti Színház előadásaira, de diákjainknak budapesti színházlátogatásokat is szervezünk.

Továbbtanulási lehetőségek

A gimnáziumi és az emelt szintű nyelvi képzésnek köszönhetően (nyelvvizsgák) képesek a diákjaink arra, hogy a különböző magyarországi és külföldi egyetemeken is megállják a helyüket.

A dráma tagozatos képzés segít azoknak, akik művészi pályán akarnak elhelyezkedni, de nem csupán azoknak. Egykori diákjaink között vannak színészek, énekesek, táncosok, színházi szakemberek, többen dolgoznak a médiában, vannak, akik drámaoktatással foglalkoznak, tréningeket tartanak, de a végzettek között vannak közgazdászok, informatikusok, gyógytornászok, pszichológusok, mérnökök is.

Büszkék vagyunk arra, hogy azok a diákok, akik a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium dráma tagozatán végeztek, megállják a helyüket az élet különböző területein, de büszkék vagyunk arra is, hogy egykori növendékeink filmekben és különböző színházakban előadó művészként dolgoznak itthon és külföldön egyaránt. (Budapest: Madách Színház, Radnóti Színház, Örkény Színház, Kolibri Színház, különböző alternatív színházi társulatok pl. Maledype Színház, Budapesti Operettszínház, Győri Nemzeti Színház,  Zalaegerszeg: Hevesi Sándor Színház, Griff Bábszínház, Eger: Harlekin Bábszínház, Miskolc: Csodamalom Bábszínház, Pécsi Nemzeti Színház, Tatabánya: Jászai Mari Színház, Kassa: Thália Színház stb.)

Jelenleg  öt egykori diákunk tanul művészeti felsőoktatásban: három tanuló a Színház- és Filmművészeti Egyetem, egy a Kaposvári Egyetem, egy pedig egy londoni egyetem (a London South Bank University) hallgatója.

Több, jelenleg színészként dolgozó tanítványunk végzett a Pesti Magyar Színház stúdiójában (Pesti Magyar Színiakadémia), a Budapesti Operettszínház stúdiójában (Pesti Broadway Stúdió),

Gór Nagy Mária Színitanodájában, sokan tanultak színészetet és bábszínészetet a KIMI szakképzésén – ezek a továbbtanulási lehetőségek jelenleg is népszerűek egykori diákjaink körében.

 

Felvételi tájékoztató

A részletes (a felvételi vizsga menetrendjét és a pontozás sajátosságait bemutató) felvételi tájékoztató itt, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium  honlapján a Beiskolázás  - dráma tájékoztató címszónál olvasható.

Ezen az oldalon azokkal a kérdésekkel foglalkozunk, amelyek a nyílt napok tanulsága alapján külön érdekesek lehetnek.

Kérjük, hogy a felvételi jelentkezési laphoz a jelentkezők csatoljanak egy fényképes önéletrajzot!

A hozott pontokhoz és a központi felvételi vizsga pontszámaihoz adódnak a tagozatos felvételi vizsga során szerzett pontszámok.

A gyakorlati felvételi vizsgán mutatott teljesítmény alapján a sikeresen felvételizők megfelelt minősítést kapnak.

 

Feladat típusok a gyakorlati vizsgákon:

a)  kreatív gyakorlatok

 ( drámajátékok, egy – a bizottság által kiválasztott- vers, esetleg prózarészlet)

 A bizottság tagjai abból a szabadon választott öt versből vagy prózarészletből választanak, amiből a jelentkezők előre felkészültek.

b)  ének egy népdal és egy műdal eléneklése, dallam visszaéneklése, ritmusérzék, esetleges hangszeres ismeretek felmérése

Természetesen a hozott népdal és műdal választható az általános iskolában tanult tananyagból.

c) mozgáskészség felmérése

Előre elkészített koreográfia nem szükséges a felvételi vizsgára!

 

Mindenkinek sikeres felvételi vizsgát kívánunk! Meglátjátok, nem is olyan nehéz ez!

A gyakorlati felvételi vizsgán megfelelt tanulók még egy irodalomról szóló beszélgetésen vesznek részt egy megjelölt időpontban.

A beszélgetésen természetesen tárgyi tudásról is számot kell adniuk a jelentkezőknek a kiírt témakörök alapján. A felvételi ezen részében kaptok felkészülési időt.

A témakörök megtalálhatók a Beiskolázás- dráma címszónál.

További kérdésekre szívesen válaszolunk!

 A kérdéseket az alábbi email címre kérjük: eisner.eva@zrinyigimnazium.hu