Rubens - Képpraxisok – Tutanhamon

A január második péntekje már hagyományosan rajzos szakmai programot jelent. Ekkor visszük a fáradságos munkával, hónapokon keresztül elkészített vizuális OKTV pályamunkákat leadni Budapestre a Kaptár Archívum épületébe a Szérűskert utcába. Mert nem bízzuk a postára, inkább személyesen viszik a diákok munkáikat.

Ha már felutaztunk Budapestre, megnéztünk három aktuális kiállítást is. A 11-12-es versenyző diákok mellett ilyenkor csatlakoznak a 9-10-es érdeklődő rajzosok is, így mind a 4 évfolyam képviseltette magát. A három kiállítás nagyon különböző világokba vitt minket, hiszen az ókori egyiptomi, a barokk és a kortárs művészet voltak állomásaink témái.

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora címmel nyílt kiállítás a a Szépművészeti Múzeumban. A csaknem 120 művet bemutató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeznek műtárgyak. Csodálatra méltó, igazi remekműveket, virtuóz techikai megoldásokat láthattunk, igazi barokk hangulatban.

A Képpraxisok kiállítással a Műcsarnok a kortárs magyar törekvéseket mutatta meg nekünk. Fiedler Ferenc Párizsban kiteljesedett informel festészete mellé Várady Róbert filozofikus mélységű kortárs figurális piktúráját állították. Az apszisban Jankovics Marcell grafikai-, animációs- és könyvművészetét, történelmi, irodalmi ihletésű alkotói munkásságát tekinthettük át. Lukáts Andor videoinstallációja egyéni sorsokba engedett bepillantani, Alexander Gyenes műfaja természettudományból generált grafikai, fotós és plasztikai műveit összefogó asszamblázs.

Utolsó állomásunk volt a Tutanhamon rejtélye és kincsei című kiállítás. A tárlat Tutanhamon ókori egyiptomi fáraó sírkamrájának kegytárgyait neves egyiptológusok ellenőrzésével készült hiteles másolatokon keresztül mutatja be. Howard Carter 1909-ben kezdett ásatásokba Lord Carnarvon megbízásából, együttműködésük csúcspontját Tutanhamon sírjának felfedezése jelentette a Királyok Völgyében, 1922 novemberében. Ez volt az egyiptomi régészet történetének legnagyobb lelete. Egy teljes egészében sértetlen fáraó sírkamrájára lelt az összes kincsével együtt. Az audioguide segítségével mindenki saját tempójában és érdeklődésének megfelelően járhatta be a kiállítást és csodálhatta meg e fantasztikus lelet részleteit.

Mindhárom kiállítás maradandó élmény lett…és végre újra átszállás nélkül lehet vonattal utazni Miskolc és Budapest között.

Szőke Anita