M5 oktatási sáv

Az M5 kulturális csatorna minden hétköznap 12 órától a középiskolás korosztály számára érettségi műsorokat sugároz: 

  • magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem mindennap,
  • biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal. 

 

Érettségi

12:00 Magyar nyelv- és irodalom - József Attila költészete

Ismét egy kis irodalom következik, ezen belül is József Attila költészete. Rövid élete alatt oly sok műve született, hogy nehéz mindet végig olvasni, de néhány fontosabb versét próbáljuk kiemelni, előtérbe helyezni.

 

12:30 Matematika – Logaritmus

Egy b pozitív valós szám „a” alapú (a>0, a11) logaritmusának nevezzük azt a kitevőt, amelyre a-t emelve b-t kapjuk. Természetesen a definíción és az érettségi példákon túl, helyet kapott a gyakorlati alkalmazás is. A szeizmológiai intézetben megismerkedhettünk a Richter skála működésével, ami szintén logaritmikus skála, hiszen nagyon kicsi és nagyon nagy értékek mérésére is alkalmas. A hangerő mérésére szolgáló dB skála is ilyen, hiszen a decibel két mennyiség arányának logaritmikus mértéke. A gyakorlati alkalmazáson túl, átvettük a logaritmus azonosságokat, függvényeket is.

 

13:00 Informatika – Programozás

Továbbra is a programozásról lesz szó. Ebben az adásban egy érettségi tételt old majd meg Robot, ami egy koordináta rendszerben tud 4 irányba (E,D,K,N) egységnyit mozogni. A feladatok ennek a robotnak a mozgásával kapcsolatosak. Ezen kívül megtudjuk, mi az a FINTECH kifejezés, és bemutatunk egy sikertörténetet is.

 

13:30 Földrajz – A korfa

A népesség összetétele nem és kor szerint a demográfia tárgykörébe tartozik, ami egy statisztikai adatok elemzésén alapuló tudományág. Ennek segítségével keressük az okait bizonyos, a népesség számában bekövetkező változásoknak, illetve igyekszünk bizonyos előrejelzéseket megállapítani a látható tendenciák alapján. Nagyon izgalmas, ahogy a jelen statisztikáiból következtethetünk az előzményekre, és a következményekre egyaránt.

 

14:00 Történelem – A sztálini diktatúra

Ismertetjük a sztálini diktatúra legfőbb jellemzőit:

• a szocialista gazdaságpolitika lényege és annak társadalmi következményei;

• a terror működése;

• a személyi kultusz.

 

Az érettségi műsorokat 17.00 órától ismétlik

 

20:00 Mindenki Akadémiája

Megjelenhetnek-e a fizika törvényszerűségei a festészetben? Erről és még sok minden másról a Mindenki Akadémiájában.

Szombaton és vasárnap 11 órától az Ismerd meg vetélkedőműsor ismétlései kerülnek műsorra. Az előzetes műsorterv minden nap frissül: a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldal oktatási műsorajánló menüjében