Könyvbemutató

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület könyvbemutatót tartott iskolánkban október 17-én.

Titkos Sándorné, az egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Jaczkó Zalán és Katona Ádám 11. A osztályos drámatagozatos tanulók olvasták fel Faludy György: Pokolbéli víg napjaim című könyvének azt a részletét, amelyik a szirmai kastélyról szól, ahol a költő és felesége tíz napot töltött 1938-ban.

Olajos Csaba építész mutatta be Hideg Ágnes és Csáki Tamás Szirma és kastélya című könyvét, ami a ma már nem létező kastély történetét írja le. Az épület érdekessége, hogy az 1903-ban épült kastélyt az az építésziroda tervezte, amelyikben öreg korában Lechner Ödön is dolgozott.

Ezután Reiman Zoltán Miskolc a várad, az életed című könyvéről Raymond Lichtenstein beszélgetett a szerzővel. A beszélgetésből kiderült, hogy a fiatal szerző Miskolc és a helytörténet iránti érdeklődését Dr. Dobrossy István Miskolcról írott monográfiáinak köszönheti, és ma már önálló kutatásokat is végez, és saját weboldalán teszi közzé érdekes történeteit a város múltjáról. 

Végül a „Jósvafői helytörténeti füzetek” című sorozatot mutatta be Szmorad Ferenc, aki  a kiadványsorozat egyik szerzője is. Elmondta, hogy indult helytörténeti kutatás ezen a kis településen. Kiemelte Szablyár Péter kohómérnök és barlangkutató munkásságát a kötetek szerkesztésében, aki a Jósvafői Tájház alapítója is volt.

 A könyvbemutatót dr. Bodnár Mónika a megyei honismereti egyesület titkára zárta megköszönve a hallgatóság figyelmét.