Biofarm

Szüreti mulatságból biofarm-látogatás

A mindenkori zrínyis kisgólyák életében a mindig izgalmas a tanév kezdete. Nemcsak az új iskolai környezet, az évfolyamtársak, a felsőbb évesek és az új tanárok jelentik az izgalmakat, hanem az őszi hónapok eseményei is: szeptemberben a Gólyaavató, a Cinefest Moziünnep és a Kutatók Éjszakája. Októberben a Szüreti Mulatság és az iskolának a legtöbb támogatást szerző osztály számára pedig a jutalom kirándulás.

A 2019/20-as tanévben a 9. KNY angol-francia két tanítási nyelvű osztálynak sikerült a legtöbb támogatójegy vásárlásával és a legínycsiklandozóbb házi finomságok árusításával megnyernie a versenyt, s eljutnia a hernádszentandrási biofarmra.

2019. október 25-én verőfényes őszi napra ébredtük. A harapnivalóan friss levegőben izgatottan vártuk a buszt az iskola előtt, amely pontban 8 órakor megérkezett. Ahogy a busz feltűnt a láthatáron, a tanárok számára ismerős „versenyfutás” kezdődött a legjobb hátsó helyek birtokbavételéért. Egyórás kényelmes utazás után érkeztünk meg úticélunkhoz.

Minden diák sokat hallott már a médiában a biogazdálkodásról, láthatja a biotermékeket az üzletek polcain és a média reklámjaiban. De a valóságban még nem sokan tapasztalhatták meg, mit is jelent maga a biogazdálkodás, hogyan lehet elkerülni a növényvédőszerek és bármiféle egyéb egészségre ártalmas vegyi anyag használatát a gyümölcs-és zöldségtermelésben. Még sokan nem kóstoltak zsenge ázsiai és európai növénycsírákat. Mi most meg is ízlelhettük őket sorban, miközben megtudtuk, hogy milyen ételekhez illenek, mivel harmonizál az ízük. Utána érdekességeket hallhattunk arról, hogyan lehet távol tartani a kertészetből a csupaszcsigát vagy a burgonyabogarat és még megannyi kártevőt. Mire bejártuk a gazdaságot, egy kicsit áthűltünk, de várt minket a az illatos, forró zsályatea, melyhez levendula ízesítésű finom kekszet kaptunk a kézműves műhelyben Kis csoportokban hallgathattuk meg, hogyan készülnek az ínyenc biolekvárok, valamint a paprika-és paradicsomkrémek, meg is kóstolhattuk őket sorban. A tízórai után egy kis kertészkedéssel kedveskedtek nekünk: a használt papír teáspoharainkba levendulákat ültethettünk, úgy ahogyan a kertészetben láttuk, s melyeket aztán haza is hoztunk magunkkal, hogy itthon felneveljük őket, s ha szerencsénk van, akkor tavaszra finom illatot árasztó levendulaládáink legyenek, melyekkel esetleg az osztálytermünket is díszíthetjük. No majd meglátjuk…

A kultúrházban biozöldségekből készített házi ebédet kaptunk: zöldséglevest és sertéspörköltet tarhonyával. Mentalevéllel ízesített limonádéval zártuk az ebédet. A délutáni program Boldogkő várának megtekintése volt. A korabeli öltözetben megjelenő „tárlatvezetőnk” archaizáló stílusú mondandóját követve fedeztük fel a várat. Rengeteg szelfi és csoportkép készült, hiszen a gyönyörű napsütés kiváló fényviszonyakat, a romantikus, hegyvidéki táj pedig mutatós hátteret teremtett a közösen átélt pillanat megörökítéséhez.

A hazafelé vezető út ugyanolyan jókedvűen, éneklős hangulatban telt el, mint az odaút. Az első osztálykirándulás feledhetetlen élményeivel kezdődött számunkra az őszi szünet. Köszönjük az iskolavezetésnek a szervező munkát, a Menő Menzák Projektnek pedig a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen az emlékezetes kiránduláson.

                                                                                                                      9. KNY osztály

Kissné Trembeczki Nóra

osztályfőnök