Bemutató foglalkozás

Az Őszi Pedagógiai Napok keretében a Miskolci Pedagógiai Oktatási Központ bemutató foglalkozásokat is szervezett a megye és a város tanárai számára.

Ennek a programsorozatnak a keretében mutatta be iskolánk történelem - társadalomismeret szakos tanára, Kunos Nóra tanárnő, hogyan használható a levéltár a történelemtanításban. Külön öröm, hogy a „Történelemórák a levéltárban” címmel november 11-én a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod – Abaúj - Zemplén Megyei Levéltárában megtartott rendezvényen iskolánk három tanulója és a Miskolci Egyetem egy történelem-földrajz szakos tanárjelöltje is részt vett.

Kunos Nóra tanárnő rendszeresen jár tanítványaival a levéltárba, így gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Az intézmény munkatársai. Bodnár Tamás igazgatóhelyettes, főlevéltáros és Bodovics Éva segédlevéltáros beszélt a levéltári anyagról és arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a levéltár a tanárok és a diákok számára. (Közösségi szolgálatot is lehet itt végezni!)

A résztvevők kezükbe vehették a levéltárosok által számukra előkészített dokumentumokat, amelyek között a középkori oklevelek és jegyzőkönyvek mellet eredeti Kossuth-levél, a holokauszttal kapcsolatos anyag és a Lévay Gimnázium két világháború közötti anyakönyve is ott volt. De tanulmányozhattuk a Miskolci Nemzeti Színház építésének terveit, az építéshez jegyezhető részvényeket, valamint a részvényeket jegyzők névsorát is. (Ilyen ismert nevek is voltak a listán, mint Bizony Ákos, Latabár Endre és Soltész Nagy Kálmán). Mindenki kiválasztott egy számára fontos/érdekes dokumentumot és elmondta, hogy használná fel azt a saját történelemóráján.

Köszönjük ezt a nagyon hasznos, élményekben és tapasztalatszerzésben gazdag két órát Kunos Nóra tanárnőnek és a levéltár munkatársainak.

Mátyus Balázsné