Kirándultak a rajzosaink

2018. szeptember 11. Debrecen 

Mivel már nem csak Budapestre lehet utazni ingyenesen kiállítás látogatás céljából, a tanévet Debrecenben kezdtük. A MODEM-ben két kiállítást láttunk:

-Impressziók. Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig

Monet, Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol, Lichtenstein és Francis Bacon művei a Johannesburgi Művészeti Galéria gyűjteményéből. Több mint ötven műalkotás, köztük olajfestmények, akvarellek és grafikák, melyek több mint egy évszázad nemzetközi művészettörténetén vezettek keresztül, a 19. századtól a 20. század második feléig.

-Let it be (Hadd legyen) – ezzel a fényinstallációba foglalt felszólítással indította útjára a látogatót Benczúr Emese első debreceni kiállítása, amely a 2010-es évek munkáiból adott egy látványos, a ragyogás kétértelműségét középpontba helyező válogatást.

Végül megnéztük a Debreceni Nagytemplomot…mégiscsak érettségi követelmény.

 

2018. október 17. Budapest

Második utunk a Magyar Nemzeti Galéria mostanában legnépszerűbb kiállításához vezetett, a Frida Kahlo kiállításra, 51 diák volt rá kíváncsi.

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendezett tárlatot 2018 nyarán a Magyar Nemzeti Galéria. A válogatás betekintést engedett Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Míg a csoport egyik fele a Frida Kahlo kiállításon volt, a másik fele a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című tárlatot látogatta meg, amely olyan kulcsfontosságú alkotókra összpontosított, mint Francis Bacon, Lucian Freud. Igazi meglepetés volt a kiállítás változatos anyaga.

Végül a Kogart házba mentünk, ahol Péreli Zsuzsa életműve arról tanúskodott, hogy a gobelin ezer és ezer új lehetőséget hordoz, a művész kezében a leghétköznapibb tárgy is komplex értelmet nyer, elgondolkodtat, érzelmet közvetít.

 

2018. november 20. Budapest

A tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdettte a Ludwig Múzeum a Van művészi vénád? nemzetközi kortárs művészeti pályázatot középiskolásoknak.  A cseh alapítású pályázaton fődíjként a cseh, a lengyel, a szlovák, az osztrák és a magyar csapatok 2019. júniusában Brnoban, a Moravska Galériában mutathatják be a hazai fordulóban első helyezést elért művüket,  a legjobb 15 magyar projekt pedig a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában mutatkozhat be. Tavaly Réti Virág és Szabó Zenina jutott a döntőbe és a Ludwig Múzeumban prezentálhatta munkáját.

AZ IDEI TÉMA: A GYŰJTÉS

A pályázat célja, a középiskolások és képzőművészet segítségével minél intenzívebb diskurzusra lépjenek azzal a világgal, amelyben élnek. S nem mellékesen új ismeretekkel, új készségekkel, új tapasztalatokkal gazdagodjanak.
Felkészítő foglalkozáson vett részt a 4 zrínyis csoport a Ludwig múzeumban. A 4 csoportban rajzosok mellett drámások is részt vesznek, hiszen kortárs jellegű alkotásokkal, akár filmmel is lehet pályázni.

 

2019. január 4. Budapest

Mint minden évben, most is nagy jelentősége volt január első péntekjének, hiszen mindig ekkor kell leadni a vizuális OKTV pályamunkáit a Kaptár Műhelyben. A műveiket leadó 11-12.-es diákok mellett a 9-10. évfolyamosok is jöhettek, hiszen 2 kiállítást is megnéztünk a leadás után. Összesen 45 diák vett részt a programon.

Végre újra kinyitott a felújított Szépművészeti Múzeum, ott jártunk először, megcsodáltuk a restaurált Román csarnokot. A 10. és a 12. évfolyamos rajzosok a Régi képtárban kaptak tárlatvezetést az újrarendezett festészeti kiállításon. A 9. és a 11. évfolyamosok pedig az újrarendezett egyiptomi kiállítást nézhették meg vezetéssel. Ezután összegyűltünk és a Leonardo és a budapesti lovas c. kamarakiállítást tekintettük meg.

Másik helyszínünk a Hősök terén átkelve a Műcsarnok volt. Ott, szokás szerint kortárs művészeti kiállításokat láttunk:

Rejtett történetek – az életreform mozgalmak és a művészetek

Földi Péter kiállítása

Talált és kitalált tárgyak / Böröcz András kiállítása

Gellér B. István kiállítása

Drozdik Orsolya / SzabadTánc

Sajnos a 2. félévben nem igazán lesz lehetőségünk ilyen kirándulásokra Budapestre, a vasúti felújítások miatt ilyen nagy létszámú csoportokkal elég nehézkes lenne a közlekedés.

Szőke Anita, F.Pollner Erika