Mozgókép esszépályázat

Kiíró intézmény:
Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézete, 3515 Miskolc Egyetemváros, C/1. épület III. emelet; telefon: +36-46-565-111/21-33; honlap: http://www.kvat.uni-miskolc.hu


Részvételi korhatár:

  • a 2019 nyarán vagy a következő nyáron végzős középiskolai diákok számára. Bármely középfokú tanintézmény hallgatójától fogadunk pályaművet.

A pályázat feladata:

  • 7.000 – 10.000 karakter + betűköz terjedelmű esszé, amelyben az alább felsorolt témák közül szabadon választva egyet kell kidolgozni. Az esszé nem tartalmazhat plágiumot.
  • Az esszét pdf formátumban a levélhez csatolva a következő internetes címre kell eljuttatni: mediaszak.me@gmail.com
  • A pályamunka elején fel kell tüntetni a pályamunka szerzőjének nevét, iskolájának nevét és címét, felkészítő tanárának a nevét.

A pályázat díjazása:

  • az első három helyezést elnyert szerzők pályamunkái kiváltják az ME BTK-án induló „Média-, mozgókép- és kommunikációtanár” képzés szóbeli felvételijének két részét: a motivációs prezentációt és az elemző-értelmező feladatot. (Mivel a szóbeli felvételi három részből áll, emiatt a szóbeli felvételin ezeknek a szerzőknek is meg kell jelenniük.)

Az esszé benyújtásának határideje:


2019. február 6. szerda éjfél.

Az esszék elbírálása és az elért helyezések közzététele:

  • A helyezést elért esszék szerzőit elektronikus levelezési címükön értesítjük.
  • A helyezést a következő honlapon is közzétesszük (feltüntetjük a szerző nevét, pályamunkája címét, középiskolája nevét és felkészítő tanárának a nevét):

http://www.kvat.uni-miskolc.hu , továbbá a következő közösségi oldalon:
https://www.facebook.com/Miskolci-Egyetem-M%C3%A9dia-mozg%C3%B3k%C3%A9p-%C3%A9s-kommunik%C3%A1ci%C3%B3tan%C3%A1r-205535213660956/?modal=admin_todo_tour

  • Minden pályázat szerzőjének szöveges értékelést küldünk a munkájáról.
  • A helyezések közzétételének és az értékelések megküldésének határideje: 2019. március 20. szerda éjfél.


Az esszék választható témái:


1. Hasonlítsa össze és vizuális szempontok szerint elemezze három meghatározó hazai youtuber, PamKutya, Viszkok Fruzsi és Szabyest filmjeit! Külön is térjen ki arra, hogy az alkotók hogyan, milyen képi és tartalmi módszerekkel próbálják megszólítani, elérni, majd megtartani nézőiket!


2. Két önállóan kiválasztott film példáján vesse össze és elemezze DC, illetve Marvel képregények filmadaptációját! Hogyan, milyen módon építik fel a főhős karakterét a filmek? Milyen módon hozzák létre, milyen elemekből építik fel a látványvilágot? A filmek cselekményvezetése és az eredeti képregények között milyen hasonlóságok, különbségek vannak?


3. Elemezze és értelmezze a „Saul fia” című filmet (rendező Nemes Jeles László, producer Sipos Gábor és Rajna Gábor, operatőr Erdély Mátyás, hangmérnök Zányi Tamás)! Tartalmazza az esszé a film szinopszisát, mutassa be látvány- és hangzás-világát, mutassa be két legerősebb hatásúnak ítélt jelenetének vagy beállításának stilisztikai megoldásait! Hasonlítsa össze a filmet egy másik, szabadon választott filmmel (az összevetés alapja lehet a film témája vagy látvány- vagy hangzásvilága)!


4. Gyűjtsön össze legalább öt különböző filmkritikát vagy filmelemzést „A martfűi rém” című filmről (producer Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila, rendező Sopsits Árpád, operatőr Szabó Gábor)! Elemezze, értelmezze és értékelje a kritikákat! Írja le, mivel egészítené ki a kritikákat! Adja meg az esszé a választott kritikák szabatos lelőhelyét (vagy bibliográfiai adatait vagy a közvetlen linkjét)!


5. Mutassa be a „flashback” filmelbeszélői eszközt! Mutasson rá legalább 5 példát különböző játékfilmekből. Elemezze, hogy az egyes példákban mi az értelme, a jelentése, mi a hatásmódja ennek a filmnyelvi eszköznek!