Interjú Erős Patrikkal

Erős Patrikkal, iskolánk kitűnő sporteredményeiről ismert diákjával beszélgettünk.

Riporter: - Hogyan segíti az iskolád és a családod, hogy a sportkarrieredre tudj koncentrálni?

Erős Patrik: - Hatalmas szerepük van ebben, hiszen az iskola nélkül megvalósíthatatlan lenne ilyen szinten a kajakozás. Az iskola úgy támogatja a sportolói karrierem, hogy magántanuló vagyok. Emellett a szüleim segítenek mind az iskolával, mind a sporttal kapcsolatban.

R: - Hogyan kerültél kapcsolatba a kajakozással?

E.P.: - Sportolni három éves koromban kezdtem, akkor úsztam. Ezzel szemben a kajakkal nyolcéves koromban ismerkedtem meg. Az egész egy nyári táborban kezdődött. Eleinte csak az volt a cél, hogy a szabadban, víz közelében tölthessem a nyarat, majd később nagyon szimpatikus lett a társaság, ugyanakkor komolyabb szinten öt éve kezdtem el foglalkozni vele.

R: - Akkor mondhatjuk, hogy beleszerettél a kajakozásba.

E.P.: - Pontosan. Mind a társaságba, mind a hangulatba is.

R: - Mit gondolsz, a versenysportnak milyen előnyei és hátrányai vannak?

E.P.: - Előnyeit tekintve rengeteg van: megtanít fegyelmezetten élni, koncentrálni. Természetesen ad egy jó fizikumot is, amit sok helyen lehet kamatoztatni. Persze hátrányai is vannak, többek között kimaradok az iskolai életből, illetve nem tartozom bele az osztályközösségbe.

R: - Tapasztaljuk a kis morzsáit a sikerednek, hiszen mindig hallunk felőled. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

E.P.: - A legbüszkébb a 2017-es Európa-bajnoki címre vagyok, valamint a világbajnoki második helyezésre.

R: - Melyik az a célod, amit jelenleg a legvalószínűbbnek látsz, hogy eléred a közeljövőben?

E.P.: - Jövő héten lesz a válogatóverseny az Európa-bajnokságra Szolnokon. Célom az, hogy megismételjem a 2017-es eredményeket - csak eggyel magasabb korcsoportban.

R: - Milyen versenyek várnak rád a nyári szezonban?

E.P.: - Mint említettem, a jövő héten lesz az EB-válogató, ahol egyesben és párosban indulok. Célom, hogy a '17-es győzelmet megismételjem.

R: - Mi jelenti a legnagyobb örömöt a kajakozásban?

E.P.: - Szeretem benne, hogy vízközelben lehetek, valamint a csapat is nagyon fontos számomra. Éppen ezért váltottam Tiszaújvárosból Győrbe és az edzőtáborok is nagy élményt nyújtanak.

R: - Mivel töltöd az időt, ha nem a pályán vagy?

E.P.: - Év közben tanulással, nyáron pedig a barátaimmal bemegyünk a városba - ha olyan helyen vagyunk, mozizunk, egyéb közös programokat szervezünk.

R: - Hogyan képzeled a jövőt 20 év múlva?

E.P.: - 20 év múlva már nem gondolom, hogy az élsportban. Szeretnék addig kajakozni, amíg lehet és amíg sikeres vagyok benne. Mindenféleképpen szeretnék a sport közelében maradni, de tervezem, hogy egyetemre is megyek, miután befejeztem itt a tanulmányaimat.

R: - Említetted az egyetemet. Milyen irányban szeretnél továbbtanulni?

E.P.: - A gasztronómiával szeretnék továbbtanulni. Ebből a szempontól előny, hogy sokat utazom, ezáltal megismerhetem más népek kulináris szokásait.

R: - Esetleg űzöl más sportot hobbi szinten?

E.P.: - Focizni szoktunk a csapattársaimmal, illetve télen - amikor nem lehet kajakozni – kiegészítő edzéseket végzünk.

R: - Kik segítenek abban, hogy továbbra is szerény maradjál?

E.P.: - Az edzőm, a csapat és a szüleim. A 2017-es sikerek után sikerült - úgymond - egy kicsit „elszállni” magamtól, de a következő év visszazökkentett, mert a korcsoportváltás után rájöttem, hogy inkább a középmezőnyhöz tartoztam.

R: - Hogy néz ki egy átlagos napod az edzések mellett?

E.P.: - Mostanában az év nagy részét edzőtáborokban töltöm. Pont nemrég jöttem egy szolnoki edzőtáborból. Naponta rendszerint három edzés van: egy reggeli, egy délutáni és egy kiegészítő, amely általában futást vagy edzőtermi edzést takar. Emellett pihenek és tanulok.

R: - Hogyan lettél magántanuló?

E.P.: - Hetente mindig tíz edzésem szokott lenni, ezért 10. osztályban kaptam egy olyasfajta kedvezményt, hogy reggelente is el tudtam járni edzeni. Így 10 órától 13 óráig voltam bent az iskolában, majd délután ismét elmentem edzésre. 2017-ben váltottam egyesületet és Győrben folytattam tovább a kajakozást, így már megoldhatatlan volt az iskolába járás.

R: - Egészen pontosan hogy is néz ki egy magántanuló élete? Esetleg van valamilyen tanulási módszered, amivel gyorsan és hatékonyan tudsz tanulni?

E.P.: - Nincs különleges tanulási módszerem, általában két edzés között szoktam tanulni. Az úgynevezett készségtárgyakból fel vagyok mentve, ezért a főtárgyakra koncentrálok, amikből érettségizni is fogok.

R: - Rengeteg helyen jártál már. Van kedvenc helyed is esetleg?

E.P.: - Talán Dél-Afrikát mondanám kedvenc helyemnek. Tavaly tavasszal voltunk ott egy hónapot a csapattal és rengeteg új élménnyel gazdagodtam. Láttam olyan állatokat szabadon, amikkel itthon nem találkozhatunk. De például említhetném azt is, hogy különleges helyeken evezhettünk.

R: - Mennyit ismersz meg egy adott országból, amikor odautazol?

E.P.: - A hosszabb három-négy hetes edzőtáborok során szerencsére van lehetőségünk megismerni az országokat, viszont egy pár napos verseny alatt annyira ez nem sikerül.

R: - Köszönöm a beszélgetést. További sok sikert kívánok.

ZIG média 9.C