Hatvan éve Zrínyi a Zrínyi

Iskolánk diákönkormányzata Zrínyi Ilona halálának évfordulóján, február 18-án minden évben megkoszorúzza névadónk aulában álló szobrát, amelyet Varga Éva szobrászművész készített 2000-ben.

Idén az ünnepséget február 20-án tartottuk és megemlékeztünk arról is, hogy gimnáziumunkban az 1957/58-as tanévben, tehát 60 éve érettségizett az első olyan évfolyam, amelyiknek a bizonyítványában a pecséten ez áll: Zrínyi Ilona (akkor még) Leánygimnázium, Miskolc.

Az ünnepségen részt vett Varga Éva szobrászművész, Máger Ágnes festőművész és iskolánk egykori igazgatója Bíró Tiborné, igazgatóhelyettese Titkos Sándorné, Elek Józsefné Farkas Emőke, Fazekas Erzsébet és Dr. Tóthné Vass Borbála tanárnők, akik szintén gimnáziumunk tanárai voltak.

A megemlékezésen hallhattuk, hogyan emlékezett vissza a névváltoztatásra iskolánk egykori legendás kémia-fizika szakos tanára, Dr. Ficsór Józsefné, Mária néni, akinek szavait iskolai évkönyvünk őrizte meg.

Balikó Márta tanárnő saját diákkori élményeit osztotta meg a mostani gimnazistákkal. Ő a Vámos Ilonka Gimnáziumban kezdete tanulmányait 1956-ban, és a Zrínyiben érettségizett 1960-ban. (Negyedikes bizonyítványát már Bíró Tiborné írta alá igazgatóként.) Szavait élvezettel hallgatták a diákok. Történeteiből kiderült, hogy az elmúlt hatvan évben sem a gyerekek, sem a tanárok nem változtak alapvetően: a diákok akkor is keresték a kiskapukat, a nekik nem tetsző szabályok alól igyekeztek kibújni; a tanárok pedig vagy szigorúan ragaszkodtak az előírásokhoz, vagy úgy tettek, mintha nem vennének észre semmit…

Igazgatónőnk, Kovácsné Szegedi Ildikó felidézte az elmúlt hatvan év kiemelkedő eseményeit: a „Népek hazája nagyvilág” előadásait, a tagozati struktúra változásait, az 1996-os költözést, amikor mai helyére került a Zrínyi a Kálvin János utcáról. Az iskola legendás tanárai közül kiemelte Dr. Pásztor Ottóné Márta nénit, aki Miskolc város díszpolgári címét is megkapta, és sok tanítványával haláláig tartotta a kapcsolatot; Kispál Jánosné Skultéti Etelka testnevelő tanárt, aki 1964-ben és 1968-ban is képviselte Magyarországot az olimpián, valamint Homródiné Engi Zsuzsa énektanárt, aki nemzetközi hírű leánykart hozott létre az iskolában.

Zrínyi Ilona szobrán a diákönkormányzat koszorúját Kovács Panna 9.D és Lupkovics Benedek 9. C osztályos tanuló helyezte el.

Máger Ágnes festőművész nyitotta meg a „Metamorfózis” című kiállítást. A folyosógalérián azok a képek láthatók, amelyek a 60. évfordulóra kiírt rajzpályázatra születtek. A diákok feladata az volt, hogy újragondolják Madarász Viktor Zrínyi Ilona a vizsgálóbíró előtt című festményét. A pályázat ötletgazdája és a kiállítás rendezője F. Pollner Erika tanárnő.

A műsorban közreműködött Bihari Petra 12.B, Csernai Lilla 12.B, Juhász Fruzsina 11. A és Polgári Léda 10. A osztályos tanuló.

 

"Te csak tanulj szorgalmasan… És ne feledd: nincs a világon szebb és dicsőbb dolog, mint a becsületes név és a jó hír. Ez soha meg nem hal, hanem Örökké él.

A földi javak elveszhetnek, az nem nagy baj. De aki becsületét hagyta el, mindenét elveszítette. Ezért édes fiam, tebenned lévén minden gyönyörűségem, ne szerezz nékem keserűséget, mint nővéred, aki miatt oly sokat szenvedtem.

Bárhová vet a sors, maradok mindenütt és mindenkor a te forrón szerető anyád.”

Zrínyi Ilona