Zrínyis siker a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem Angol Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének vezetője, Magnuczné dr. Godó Ágnes intézeti tanszékvezető tanárnő 2017 szeptemberében körlevélben tájékoztatta megyénk középiskoláit, hogy az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az idén is meghirdetik a középiskolák 11. és 12. évfolyamosai számára az angol nyelvi versenyüket. " A verseny első, írásbeli fordulóján a versenyzők kipróbálhatják, hogyan birkóznak meg egy, az emelt szintű angol nyelvi érettségihez hasonló feladatsorral. A második fordulón az írásbeli teszten legjobb eredményt elérő versenyzők újra összemérhetik tudásukat és ügyességüket egy kreatív, angol nyelvű előadás megtartásával "-olvashattuk a versenyfelhívásban.

Az írásbeli forduló időpontját 2017. október 11-én (szerdán) 9.00 órára, a szóbeli fordulóét pedig 2017. december 8. (pénteken) 14.00 órára tűzték ki. Iskolánkból 23 diák jelentkezett a megmérettetésre, a teljes résztvevői összlétszám 173 fő volt. Október 11-én diákjaink nagy izgalommal készültek a versenyre. Ez az alkalom nemcsak a versenyhez csinált kedvet, hanem egy kisebb fajta ismerkedés volt az egyetemi intézetek és karok elhelyezkedésével, hiszen a szervezők a könnyebb eligazodás kedvéért részletes térképeket is mellékeltek az egyetem megközelítési lehetőségeiről, s a vizsga helyszínéül szolgáló előadótermek elérhetőségeiről. A mi 23 fős csapatunk is könnyen megtalálta a C2-es épület 34. számú előadó termét, ahol együtt mérhették össze tudásukat a Miskolci Herman Ottó Gimnázium és Avasi Gimnázium tanulóiéval. Bármilyen gondosak voltak is az előkészületek, az írásbeli forduló tapasztalatait elemezve elmondhattuk, hogy kisebb fajta fennakadások, technikai problémák azért akadtak a verseny lebonyolítása során. A várva várt versenyeredmények november 8-án érkeztek meg egy intézeti email-ben. Ebben a levélben tájékoztattak bennünket arról is, hogy a legjobb eredményt elérő 10 tanuló jutott be a szóbeli fordulóra. E nevek listáján olvashattuk a mi Szűcs Ádámunk, 11. B osztályos tanulónk nevét is, aki még másik három tanulóval együtt osztozott az 5. helyen. Nagyon örültünk Ádám továbbjutásának, s annak is, hogy a többiek is vállalkoztak, kipróbálták magukat, s ki-ki szerezhetett újfajta versenytapasztalatokat.

A szóbeli fordulóban a versenyzők 3 téma közül választhattak, amelyeket egy 10-12 perces ppt.-s vagy prezis prezentáció kíséretében kellett kreatívan feldolgozni és előadni.

A témák a következők voltak:

Topic 1. Hamlet and Lion King? How do classics live on in today’s pop culture?

Topic 2. Language is the reflection of society: changing world in the light of the new words that have been added to the Oxford English Dictionary in recent years

Topic 3.  Hero or villain? Controversial or misunderstood characters in the history of English- speaking countries

Ádám az első témát választotta. Az ő idézett klasszikusa azonban Shakespeare Rómeó és Júliája volt, amely ezúttal a modern hollywoodi animációs filmváltozatban, a Gnomeo & Juliet-ben jelent meg a filmvásznon. Ádám valóban ötletesen és korosztálya, a"Z" generáció gimnazistáinak látás- és gondolkodásmódját tükrözően, sziporkázóan szellemesen dolgozta fel a témát. Mi, akik tanítjuk őt angol-és magyarórákon, az osztály-és évfolyamtársai, akik ismerik Ádám finom humorát, olykor ironikus vagy abszurd csipkelődéseit, valóban csak egyetérthettünk a zsűri döntésével, amelyben az első díjat ítélték oda Ádámnak. Ádám ezt a sikert az egyéni tehetségén és szorgalmán túlmenően köszönhette felkészítő tanárainak is: Radeczky Annamária tanárnőnek, aki az angol célnyelvet tanító tagozatos tanára és Ani Trembliannak, az amerikai anyanyelvi lektorunknak, aki ebben a tanévben tehetséggondozó foglalkozások keretében is fejleszti Ádám nyelvtudását.

A versenyről szóló híradást, s az egyetemen készült fotókat a következő linken láthatjátok:

http://gold.uni-miskolc.hu/~wwwangol/www/index.php/felvetelizoknek/english-language-competition/

A 11. év minden diák életében már a pályaválasztásra való felkészülés éve is. Annak eldöntése, hogy ki merre halad majd tovább, mely életpályán fog kiteljesedni, mindig felelősségteljes választást és döntést kíván. Ádám esetében jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az angol nyelv művelése terén várnak rá további szép eredmények és sikerek. Ezt bizonyítja az is, hogy ezen a versenyen kívül még két másik angol nyelvi versenyen is indult, a Jedlik Ányos Tudományos Ismeretterjesztő Társaság által szervezett IX. Dr. Gárdus János megyei középiskolai idegen nyelvi versenyen (2017. október 16-án az írásbeli fordulóban és november 27-én a szóbeli fordulóban, s amelyben a 4. helyet szerezte meg.), valamint az idei angol nyelvi OKTV-n. Ez utóbbiról annyi a visszajelzésünk, hogy az írásbeli fordulón elért eredményei alapján a dolgozatot felterjeszthettük a szóbeli fordulóba való bejutásra. Jelenleg is várjuk a végleges értesítést.

Mindannyiónk nevében szeretettel gratulálok Ádámnak és további tanulmányaihoz sok sikert kívánok. 

Kissné Trembeczki Nóra
munkaközösség-vezető, osztályfőnök