Nobel-Díjasok és Tehetséges Diákok X. Találkozója

2017 december 7-9. között megrendezésre került a Nobel-díjasok és tehetséges diákok X. találkozója, amin részt vettünk Szegeden. Több, mint kétszáz diák volt jelen a konferencián, többek között mi is kilenc másik diák társaságában a Földes Ferenc Gimnáziumból.

Megérkezésünk napján, csütörtökön a regisztráció után elfoglaltuk szállásunkat a Novotel Szeged hotelben, majd az ünnepélyes megnyitót követően elkezdtük bebarangolni Szeged városát. Pont kapóra jött, hogy az adventi vásár is már megkezdődött, így azt is meg tudtuk nézni a város neves épületei mellett.

Ott létünk más napján, pénteken Szent-Györgyi mentorok előadásait hallgathattuk meg angol nyelven, melyek megértésében nagy segítségünkre volt angol kéttannyelvű tagozatunkon szerzett tudásunk. Láthattunk prezentációt The perfect skin, azaz a tökéletes bőr, Regulation of blood supply to the brain in healt and disease, avagy az agyi vérellátás és Bacteria and antibiotics, vagyis baktériumok és antibiotikumok témákban többek között. Az előadások között ismét volt időnk, hogy keresztül-kasul bejárjuk Szeged utcáit, így megismerve annak légkörét.

A délután folyamán néhány lelkes diák tartott előadást az általuk kutatott biológiai, biokémiai területekről, ismét angol nyelven. Majd bemutatták a Szegedi Tudós Akadémiát, annak programjait, célkitűzéseit és elért sikereit. Mi magunk is tagjai vagyunk az SZTA programjának, mely segít mélyebb betekintést nyerni a biológia rejtelmeibe. Ezek után meghallgattuk Dr. Tim Hunt Nobel-díjas biokémikus előadását életéről, és arról, miként fedezte fel a sejtciklus szabályozását végző fehérjéket, amiért a Nobel-díjat is kapta.

Az est zárásaként a gálaműsor keretein belül meghallgattuk a Budapesti Operettszínház művészeinek performanszát.

Szombaton laborlátogatáson vettünk részt a Szent-Györgyi mentorok laboratóriumaiban, a már előre kiválasztott csoportfoglalkozásokon. Az általunk választott két témakör a patkányboncolás és a hasnyálmirigy vezetékek izolálása, valamint a mitokondrium funkcionális vizsgálati módszerei volt. A program zárása után elindultunk vissza Miskolcra.

Számos új emberrel ismerkedtünk meg ez alatt a három nap alatt, de még több új dolgot tanulhattunk, hallhattunk és reméljük a következő konferencia is ugyanilyen színvonalas, érdekes és rengeteg új ismeretet nyújtó lesz.

Nimer Dema & Pecze Zsanett