Simkó Katalin és Moldvai Kiss Andrea előadása iskolánkban

A március 22-ei csütörtök délelőtt ugyanúgy indult, mint bármely más iskolai nap a 9. D és a 10. A osztály számára. Ám sok élménnyel, tapasztalattal és döbbent csenddel ért véget.
Simkó Katalin (a darabban Kati) egykori drámatagozatos diákunk, és Moldvai Kiss Andrea (a darabban Bitchek néni) előadásában egy drámai témát feldolgozó lélektani darabot láthattunk: a családon belüli erőszakról szólt a történet. Az előadás után beszélgethettünk erről a nehéz élethelyzetről, súlyos bűnökről a szereplőkkel és Takács Hajnallal, e téma szakértőjével.


Egy 16 éves lány nehéz helyzetét ismertük meg: Simkó Katalin színésznő a lány és a családtagok szerepét öltötte magára, testbeszéddel, hangerővel, hangszínnel játszva mutatta be ennek a családnak a hazugságait, elhallgatásait, a nagyapa zaklatását és a családtagok beleegyező hallgatását. De megismerhettük az értő tanút, a szomszédnőt, az egyetlent, aki megsejti a ki nem mondott vétséget, és a bántalmazott lány mellé áll. Bitchek nénitől tanulhattuk meg, hogy a bajba jutott mellé kell állnunk akkor is, ha az még nem meri elmondani az elmondhatatlant. Hogy a nagyapa molesztálta kislány kora óta, és senki sem védte meg: sem az apa, sem az anya, sem a nagymama.

Sokunkban felvetődött a kérdés: valóban megtörténhet-e ez a mindennapokban?! Egymással beszélgetve rájöttünk: igen, megtörténhet. Köszönjük, hogy láthattuk ezt az előadást, és a beszélgetést, amely után kérdések, érzések kavarognak bennünk. És válaszok, hogy soha, senkinek nincs joga bántalmazni, zaklatni senkit sem.