KILINCS fesztivál

2017. október 17-én és 18-án a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium volt a helyszíne a hagyományos KILINCS fesztiválnak, ami különböző drámatagozatos iskolák országos fesztiválja és versenye.

A debreceni Ady Endre Gimnázium, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium, a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, Vörösmarty Gimnázium és Weöres Sándor Gimnázium hat-hat tanulója minden évben találkozik, hogy különböző színházi műfajokban bemutassák egymásnak tudásukat, majd közös tréningeken vegyenek részt. A találkozó a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium (KIMI) szervezésében zajlik, az egyes gimnáziumok drámatagozatai egyúttal a KIMI telephelyei.

A tréningeket (színjátékos tréning, zenés tréning, mozgás tréning) a tagozaton tanító következő tanárok vezették: Duvalovszki Éva, Kocsis Andrea, Lukács Ákos, Regős Zsolt és Seres Ildikó. A tréningeken készült produkciókat a fesztivál zárása előtt mutatták be a csoportok.

A témát miskolci slammerek versrészletei adták, a bemutatott produkciók nagy sikert arattak.

A rendezvény részeként a KIMI színész-bábos szakképzés harmadéves diákjai Boris Vian Mindenkit megnyúzunk című darabját mutatták be Szívós Károly rendezésében különleges bábos technikával és keserű humorral fűszerezve. Az előadást korábban a budapesti Kolibri Színházban játszották. Keserű Imre tanár úr, aki a KIMI szakképzési vezetője szombat délelőtt felejthetetlen tréninget tartott tanároknak és érdeklődő miskolci diákoknak.

A fesztivál szervezője dr. Lukácsné Eisner Éva tanárnő volt.

A rendezvény összművészeti jellegét erősítette a rajz tagozatos diákok kiállítása különböző installációkból és más munkákból, valamint az Ady Endre vers-illusztráció kiállítás.

Miskolci szempontból a legkiemelkedőbb versenyeredmények a következők:

1. hely:          

Négyesi Odett (tánc-mozgás) -fk. tanár: Kocsis Andrea

Tóth Viktória   (versmondás)-fk. tanár: Duvalovszki Éva

2. hely:

 Kruzseczky Dóra  (ének)-fk. tanár: Regős Zsolt

Tóth Norbert  (monológ)-fk. tanár: Duvalovszki Éva