20 éves születésnap a dráma tagozaton

2017. október 7. - 20 éve természetesen nem ezen a napon született meg a dráma tagozat a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, de ez volt az az időpont, amikor a legtöbben el tudtak jönni az egykori drámatagozatos diákok közül, hogy tanáraikkal megünnepelhessék: 1997 szeptemberében indult az első drámatagozatos osztály.

A 20 év generációkat kapcsol össze: azok, akik az első évfolyamon elkezdték tanulmányaikat, ma már 34 évesek -20 évvel idősebbek a jelenlegi 9. a osztályosoknál. A rendkívüli osztálytalálkozón,  születésnapon valamivel több, mint 140 ember tudott együtt ünnepelni anélkül, hogy érezhető lett volna a korosztályok közötti különbség. Jó volt találkozni azokkal, akik -bár különböző évfolyamokra jártak- drámatagozatosként ismerték egymást, s jó volt látni a legfiatalabb drámásokat.

Ugyanazok a tanárok tanítottak a tagozaton több generációt. A dráma tagozat mindannyiunknak sokat jelent.

A közös emlékek: a beszélgetések, a színházlátogatások, a fesztiválok, a versenyek, a drámatáborok, a közös utazások összekötnek bennünket.

Jelenleg három egykor drámatagozatos diák tanít a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban.

Sokan voltunk. Sok művész -színész, énekes-, televíziós és rádiós riporter, szerkesztő, drámatanár jött el különböző városokból és külföldről. Többen nem lehettek velünk azok közül, akik szerettek volna hivatalos vagy magánéleti okokból, vagy azért, mert külföldön élnek. Jó érzés, hogy a jelenlegi zrínyis drámások közül is sokan tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a találkozón.

Felemelő volt látni, hogy mennyien értek el sikereket egészen különböző területeken!

Az iskola színpada, ami egykor a világot jelentő deszkákat jelentette, most a bemutatkozások, a régi előadások felidézésének színtere volt, de több rövid rögtönzött vagy előkészített produkció helyszíne is.

Utána a színházteremben és az aulában véget nem érő beszélgetések, dalolások, ünneplés… Jó volt…