Zombieland Europe 2016

November 26-a és december 4-e között iskolánk 8 fős delegációja egy projekthéten vett részt Németországban, Bad Marienbergben. A tizedjére megrendezésre kerülő program idei résztvevői voltak: Ombódi Netti 9.B. , Tóth Zsófia 9. B., Kmeczó Petra 9.B., Bakó Lili 10.B., Pecze Zsanett 10.B., Szűcs Ádám 10.B., Csernai Lilla 11.B. és Kovács Gréta 11.B., Berecz István tanár úr és Kunos Nóra tanárnő kíséretében.

November 26-án, szombaton este kilenckor izgatottan gyűlt össze a csapat a Búza téri MOL kút parkolójában, bőröndökkel, párnákkal, és nem kevés jókedvvel felszerelkezve a hosszú útra. A szülőktől való gyors búcsúzkodás után hamarosan neki is vághattunk a Németországig kanyargó autópályák sorának.

A tizenhat órás buszút után felüdülés volt megérkezni Bad Marienberg kis városába vasárnap délután, még akkor is, ha az időjárás nem túl barátságos arcát mutatta felénk éppen. A terep felderítését a városka kis karácsonyi vásárával kezdtük, majd elfoglalhattuk szobáinkat az Europahaus épületében.

Mivel mi voltunk az első érkezők, csak a végtelenül kedves szervezők csapata fogadott bennünket, akiktől megkaptuk a kulcsunkat, és tájékozódhattunk a vacsora időpontjáról, valamint az egyéb programokról. Miután mindenki elfoglalta a helyét hamarosan befutottak néhányunk szobatársai is, így az ismerkedés már az első este megkezdődött.

Az igazi munka hétfő reggel kezdődött, mikorra az összes ország csapatai megérkeztek, úgy, mint, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Észtország, Olaszország diákjai, így egy rövid „jégtörés” után már a valódi projekt is elkezdődhetett. Az első nap egy kis bemelegítésnek felelt meg, este pedig következett a Country Market, amelyen mindenki bemutathatta országa különlegességeit a kultúrából, és aztán a gasztronómiából merítve. Mi Szabó Balázs Bandája Bájolójával, egy rövid, de frappáns kvízzel és egy néptáncbemutatóval készültünk, amivel a közönségünket is megmozgattuk, majd pedig alaposan megvendégeltünk mindenkit a finomabbnál finomabb magyar különlegességektől roskadozó asztalunknál.

A hét feladata a zombi, mint metafora behelyezése volt a mindennapjainkba, mind társadalmi, mind pedig politikai vagy éppen személyes szempontból. A témához rengeteg segédanyagot, előadást, inspirációt kaptunk, azonban az érdekes feladatokon és játékokon keresztül az önálló gondolkodásra, és egyéni véleményünk kinyilatkoztatására is bőven akadt lehetőség.

A projektmunka délelőtt az ebédig, és délután a vacsoráig folyt, kisebb szünetekkel, így az estéink általában szabadok voltak. Ekkor lehetőség nyílt a többiekkel való ismerkedésre, sétálgathattunk a városban, de a szervezők egy mozit is felállítottak jónéhány este, így akinek ahhoz volt kedve egy kis zombis borzongásra is beülhetett.

Csütörtökön kirándulást tettünk Kölnbe, ahol megnéztük a zombi műfaj legelső filmjét egy apró kis moziban, majd együtt elmentünk a dómhoz, ahol szabad programot kaptunk a városban. A napot mindenki jókedvűen, kellemesen elfáradva és egy kicsit átfagyva, de összességében nagyon boldogan zárta.

Ezen a héten egy remek kis nemzetközi csapat gyűlt össze Németországban, tele értelmes, gondolkodni és tenni vágyó fiatalokkal. Értékes gondolatok fogantak, barátságok szövődtek, és életre szóló élményekkel gyarapodott minden egyes résztvevő.

A magyar csapat nevében mondhatom, ha azt mondanák, hogy indulunk vissza, készüljünk, bármikor megtennénk!

Kovács Gréta 11.B