Nyelvtanulás és sikeres nyelvvizsga

 

"Nyelvtanulás és sikeres nyelvvizsga" lehetne a mottója annak a programsorozatunknak, amelynek célja diákjaink megismertetése a különböző magyarországi akkreditált nyelvvizsgákkal. Célunk, hogy a különböző akkreditált nyelvvizsgák központjaival, illetve az azokat képviselő nyelviskolákkal együttműködve a tanórákon megszerzett nyelvtudást kiegészítsük az egyes nyelvvizsgák követelményeinek ismeretével és a sikeres nyelvvizsgák eléréséhez szükséges módszertani ismeretekkel.

Ebben a célkitűzésünkben-először természetesen- nem kellett messzire mennünk, csak a saját házunk táján szétnéznünk, hiszen iskolánk, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium a DExam nyelvvizsgának, a Debreceni Egyetem egynyelvű angol nyelvvizsgájának Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központja.  (ZRÍNYI ILONA GIMNÁZIUM: Vizsgaszintek: Középfok (B2), Felsőfok (C1), Cím: 3530 Miskolc, Nagyváthy János u. 5., Tel.: (46) 504-352, E-mail: dexam.zrinyi@citromail.hu., Honlap: www.zrinyigimnazium.hu) Diákjaink emelt szinten tanulják az angol nyelvet első idegen nyelvként, ki-ki a maga választotta tagozati formában: angol-magyar két tanítási nyelvű tagozaton, haladó angol tagozaton , illetve emelt óraszámban tanulva a nyelvet a dráma-rajz- és matematika orientációjú általános tagozatokon. Látható tehát, hogy minden tanuló számára ott a lehetőség, hogy a megszerzett nyelvtudáshoz megtalálja a kellő információk birtokában a megfelelő nyelvvizsga- fajtát. Ebben szeretnénk mi szaktanárok és partnerekként jelentkező nyelvvizsga központok s nyelviskolák segítséget nyújtani diákjainknak. A DExam nyelvvizsgáról iskolánk vizsgáztató tanárai, Kissné Trembeczki Nóra tanárnő és Bodnár Dávid tanár úr adnak rendszeresen tájékoztatást az érdeklődő tanulóknak.

2016. december 15-én az ECL nyelvvizsgával kapcsolatos tudnivalókkal ismertette meg a 10-12. évfolyamos diákokat Fodor Attila, iskolánk egykori diákja, az ECL nyelvvizsga Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központjának, a Saturnus Nyelviskolának a vezetője. A Saturnus Nyelviskola Miskolc az ECL nyelvvizsgarendszert működtető európai uniós tagállamok konzorciumának akkreditált vizsgahelye. A "European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages" elnevezésből alkotott ECL betűszóval jelölt nyelvvizsgák szakmai gondozását tagállamonként egy-egy neves egyetem vagy nyelviskola vállalta," 1999-től az ECL Konzorcium magyarországi központtal működik, a Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Titkárságán. (Saturnus Nyelviskola Miskolc, 3530 Miskolc, Arany János u. 29. | Telefon: 46/352-842 | Mobil: 30/349-8460, info@saturnusnyelviskola.hu)

December 15-én a 3. és a 7. órák között tanórai keretben hallgathatták meg a tanulók szaktanáraik kíséretében Fodor Attila középfokú C, illetve felsőfokú C ECL nyelvvizsgáról szóló tájékoztatását. Tudatosíthatták ennek a vizsgafajtának a specifikumait, előnyeit és nehézségeit is, hiteles képet kaphattak a követelményekről.  A szükséges tudnivalókat módszertani-gyakorlati útmutatás egészítette ki, így közelebb kerülhettek a tanulók a számukra megfelelő nyelvvizsga kiválasztásához. A tanév második félévében lehetőségük lesz a tanulóknak próbanyelvvizsgán is lemérniük, mennyire illik a tudásszintjükhöz és a személyiségükhöz ez a nyelvvizsga.

Az Angol munkaközösség és tanulóink nevében ezúton is szeretném megköszönni Fodor Attilának, a Saturnus Nyelviskola Miskolc vezetőjének a színvonalas előadásokat.

2016. december 18.

Kissné Trembeczki Nóra