Vár a nagyvilág: (tovább) tanulási lehetőségek külföldön

Vár a nagyvilág: (tovább) tanulási lehetőségek külföldön

Youth For Understanding (YFU), Fiatalok a Megértéséért elnevezésű nonprofit nemzetközi diákcsere szervezet magyarországi képviselői jártak iskolánkban 2016. október 27-én és tartottak rendkívüli angolórát, prezentációs és készségfejlesztő workshop-ot  diákjainknak Add (el)ő magad címmel!, hogy arra ösztönözzenek benneteket, hogy bátran vállalkozzatok önmagatok kipróbálására és megismerésére.

 S mindezt hogyan? Egy tanév alatt vagy nyári programokon való részvétel keretében a világ ötven országában fogadócsaládoknál eltöltött önkéntes programokon keresztül, egy helyi fiatal mindennapi életét éve; legyen szó európai országokról, az Egyesült Államokról, Dél-Amerikáról vagy a Távol-Keletről.

A szervezet célkitűzése, hogy a 15 és 18 év közötti fiatalok bevonásával elősegítse egy nyitottabb, minden nemzet értékeit, hagyományait és kultúráját tisztelő, toleránsabb világ létrejöttét. A YFU egész tevékenysége és működése az önkéntes munkára épül: a szervezet munkáját szerte a világon önkéntesekből álló elnökség irányítja, a fogadócsaládok is anyagi ellenszolgáltatás nélkül fogadják be családjukba a cserediákokat, s te magad is önkéntes munkára vállalkozol, ha jelentkezel valamelyik országba, ill. programra.

Miért érdemes elgondolkozni ezen a lehetőségen?  Mert egy külföldön eltöltött tanév során a nyelvtanulásnak leghatékonyabb módját választod, miközben a lehető legtermészetesebb körülmények között, egy család életébe bekapcsolódva ismered a fogadó ország kultúráját, hagyományait, szokásait és iskolarendszerét; mert mindennap új, személyiségformáló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodhatsz; mert életre szóló barátságokra tehetsz szert szerte a nagyvilágban; mert a külföldön töltött év nagymértékben hozzájárul a kommunikációs és szociális kompetenciáid fejlődéséhez, egyszóval önmagad megvalósításához.

Közeleg a jövő évi éves programokra való jelentkezés határideje: 2016. december 15.

Aki szeretne jelentkezni a jövő tanévre külföldi cserediák programra, keresse fel a YFU Hungary honlapját, hogy tájékozódjék a részletekről: YFU Hungary: http://yfu.hu/diakok (2016. nov.23.)

A második rendhagyó angolórára 2016. november 9-én került sor, s ez alkalommal a végzős diákjainkat tájékoztatta a Study in Denmark Program-ról, az oktatási tanácsadó iroda képviselője, Szilvay Gabriella. A 2004 óta működő iroda filozófiájában azt vallja, hogy a fiatalok számára nagy élmény a felsőfokú tanulmányok külföldön való folytatása, ezért célul tűzték ki, hogy elősegítsék magyar diákok dániai és/vagy hollandiai egyetemeken való továbbtanulását.

 Hogyan segítenek?

Az első lépést már meg is tették a fent említett alkalomkor: interaktív, tájékoztató szemináriumot tartottak a dán felsőoktatásról és a jelentkezési folyamatról. Ezt követi, ha megtetszett nektek ez a lehetőség, a személyre szabott életpálya-és karrier-tanácsadás. A harmadik lépés a sikeres jelentkezési folyamat megszervezése, lebonyolítása. Végezetül a gyakorlati kiutazásra való felkészítésre kerül sor a  Kiutazó-Felkészítő Works-shop-on való  részvétel alkalmával. Biztos angol nyelvi alapokkal, kellő szorgalommal és kitartással ingyen tanulhatsz és szerezhetsz diplomát valamelyik dán felsőoktatási intézményben.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, keresse fel a Study in Denmark Program honlapját a részletes tudnivalókért: http://www.studyindenmark.hu/rolunk.php (2016. november 23.)

 Jelentkezési határidő a dán egyetemekre alapképzésre: 2017. március 15.

Kissné Trembeczki Nóra